October 19, 2024
Економіка

Паливні компанії Естонії попередили про підвищення цін на газ восени

Вер 4, 2023

Таллінн. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – В Естонії в жовтні підвищуються ціни на газ, а в грудні – ціни на його доставку споживачеві, повідомили місцеві паливні компанії.

“У вересні ми ще можемо залишити ціну без змін, але коли настане опалювальний сезон, попит на газ збільшиться, і з жовтня нам доведеться коригувати ціну в бік підвищення”, – заявила паливна компанія Eesti Gaas.

У компанії зазначили, що цього року зима прогнозується значно м’якшою за попередню, але все одно доведеться вдатися до підвищення цін, незважаючи на те, що європейські ємності зберігання палива заповнені на рекордному рівні, введено в експлуатацію нові термінали СПГ і маршрути доставки.

1 вересня погодила з департаментом конкуренції вищу ціну на газотранспортні послуги і компанія Elering.

Обидві фірми посилаються на зростання цін на енергосировину на ринку, подорожчання інвестицій і зниження споживання газу.

“Основною причиною зростання цін є різке зниження споживання газу через поведінку Росії”, – сказала членкиня правління та фінансова директорка Elering Рійни Кяй. За її словами, через зменшення збору коштів зі споживачів доводиться підвищувати ціни для гаранування безпеки та надійності газової мережі.

За даними компанії, у 2022 році споживання газу в Естонії скоротилося на 25%, до 3,8 терават-годину. У першому півріччі 2023 року обсяг споживання становив 1,9 терават-годину, на 24% менше, ніж за аналогічний період минулого року.