October 19, 2024
Політика

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму $800 млн із касетними боєприпасами

Лип 8, 2023

Київ. 8 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – США надішлють Україні новий пакет збройової допомоги на суму близько $800 млн, що включатиме касетні снаряди калібру 155-мм, повідомив заступник очільника Пентагону з політичних питань Колін Каль на пресбрифінгу в Пентагоні в п’ятницю.

Наголошується, що боєприпаси, які поставлять в Україну, включатимуть лише ті, де відсоток снарядів, що не розірвалися, становить менше ніж 2,35%.

Згідно з опублікованим пресслужбою Пентагону документом, пакет допомоги також містить 32 бойові машини піхоти Bradley, 32 бронетранспортери Stryker, додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot і HIMARS, ракети ППО AIM-7, зенітні комплекси Stinger, протитанкові Javelin, 31 155-мм гаубицю, 105-мм і 155-мм артилерійські снаряди, включно з DPICM; ракети трубного пуску, безпілотні літальні системи Penguin27, тактичні автомобілі для підйому техніки, 10 тактичних автомобілів для буксирування і перевезення техніки, а також вибухові боєприпаси, обладнання для розмінування, запчастини, стрілецьку зброю і 28 млн патронів до неї.

Міністр оборони України Олексій Резніков привітав передання зброї, і зазначив, що під час самооборони Україна неухильно дотримуватиметься всіх підписаних і ратифікованих міжнародних гуманітарних конвенцій.

Резніков виділив п’ять ключових принципів, яких дотримуватиметься країна.

“Ми чітко повідомили всім нашим партнерам, включно зі США. Про ці п’ять принципів я особисто письмово поінформував наших американських партнерів давно”, – написав він у твіттері.

У них йдеться, що ці боєприпаси будуть використовуватися лише для деокупації міжнародно визнаних територій України і не будуть задіяні на офіційно визнаній території Росії.

Крім того, зазначається, що касетні боєприпаси не будуть використовуватися в районах міст, щоб уникнути ризиків для мирного населення.

“Касетні боєприпаси будуть використовуватися тільки в місцях скупчення російських військових. Вони будуть використовуватися для прориву кордонів оборони противника з мінімальним ризиком для життя наших воїнів”, – зазначив Резніков.

Міністр наголосив на веденні суворого обліку використання цієї зброї та локальних зон її застосування.

Він також повідомив, що Україна звітуватиме партнерам про використання касетних боєприпасів та їхню ефективність, з метою забезпечення належного стандарту прозорого звітування та контролю.

“Виходячи з цих записів, після деокупації наших територій і нашої перемоги ці території будуть пріоритетними для цілей розмінування. Це дасть нам змогу викорінити ризики, пов’язані з елементами касетних боєприпасів, що не розірвалися. Міністр оборони України відповідно до закону виконує обов’язки Голови Національного агентства з розмінування. Як міністр, я забезпечуватиму використання відповідної правової бази для процесу розмінування після нашої перемоги”, – підсумував він.

Джерело: media.defense.gov/2023/Jul/07/2003255319/-1/-1/1/