October 18, 2024
Політика

Перекачування нафти з танкера, що іржавіє в Червоному морі, почнеться протягом кількох тижнів – IMO

Лип 7, 2023

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Перекачування нафти з танкера, що іржавіє біля берегів Ємену, – плавучого сховища FSO Safer, почнеться протягом кількох тижнів, заявив генеральний секретар Міжнародної морської організації ООН (IMO) Кітак Лім.

“Операція під керівництвом ООН із гарантування безпеки FSO Safer і відкачування нафти для усунення екологічної загрози триває повним ходом завдяки внеску багатьох держав-членів (IMO – ІФ-У)”, – наводять у повідомленні організації слова його голови.

За словами Ліма, FSO Safer наразі проінспектовано і приведено в безпечний стан. Генсекретар також висловив вдячність і подяку тим державам, які відгукнулися на прохання IMO надати обладнання для ліквідації розливу нафти, що стало важливим внеском у зусилля із забезпечення готовності проведення операції із перекачування сировини.

FSO Safer був пришвартований біля морського терміналу Рас-Іса з 1988 року для приймання, зберігання і відвантаження нафти, що надходить із родовищ провінції Маріб. У 2015 році через війну в Ємені діяльність і технічне обслуговування судна було припинено. Відтоді танкер не перевіряли, але всі оцінки його структурної цілісності показують, що наразі він зношений до такої міри, що не підлягає ремонту і перебуває перед неминучим ризиком руйнування або вибуху, зазначала IMO. На думку організації, розлив нафти з FSO Safer міг стати однією з найбільших екологічних катастроф, зазначає IMO. Супертанкер містить близько 150 тис. тонн нафти, що вчетверо перевищує об’єм, який вивільнився під час інциденту з Exxon Valdez у 1989 році.

Наприкінці квітня IMO закликала держави пожертвувати обладнання для ліквідації розливів нафти, щоб використати його під час операції з екстреної перевалки сировини з покинутого танкера. Для цих цілей уже придбано танкер Nautica, який на початку квітня покинув Китай.