October 17, 2024
Польська Orlen хоче відновити будівництво нафтопроводу з Одеси до Гданська
Uncategorized

Польська Orlen хоче відновити будівництво нафтопроводу з Одеси до Гданська

Тра 24, 2023

Польська енергетична група Orlen відновила плани побудови нафтопроводу, який би з’єднав порти Одеси в Україні та порти Гданська в Польщі, зміцнивши тим самим енергетичну незалежність країн.

За даними мовника TVP Info, керівництво Orlen повернулося до колись припиненого проєкту нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцк-Гданськ, передає галузеве видання enkorr.

Каспійська нафта почала надходити через Україну до Західної Європи в 2002 році, коли Україна почала експлуатувати трубопровід від нафтового терміналу “Південний” поблизу Одеси до міста Броди на заході країни.

Потім Європейський Союз підтримав його розширення до Плоцька в центральній Польщі, а пізніше до Гданська як стратегічного проєкту європейської безпеки.

У 2004 році Польща та Україна створили спільне підприємство для реалізації цього проєкту.

Через кілька років проєкт був відновлений тодішнім президентом Польщі Лехом Качинським, який заручився підтримкою своїх колег з Азербайджану, Грузії, Казахстану, Литви та України.. План побудови газопроводу з України до Польщі почали відхиляти, а деякі міністри ставлять під сумнів його рентабельність.

Проєкт був остаточно припинений тодішнім польським урядом наприкінці 2013 року.

“За неофіційною інформацією, реалізація цього проєкту зараз є одним із пріоритетів компанії Orlen, яку очолює Даніель Обайтек. Однак через триваючу війну всі плани суворо не оприлюднюються”, – повідомляє TVP Info.

Джерело:https://biz.censor.net/

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *