October 20, 2024
Політика

Понад сотню АЗС "Татнафти" в Полтавській і Харківській областях планується передати "Укрнафті" – АРМА

Лип 28, 2023

Київ. 28 липня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Понад 100 об’єктів мережі АЗС, які належать російській “Татнафті” та розташовані в Харківській і Полтавській областях, планується передати в управління ПАТ “Укрнафта”, повідомило Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Як зазначається в повідомленні АРМА на сайті у п’ятницю, передання АЗС в управління має відбутися за спеціальною процедурою на основі розпорядження уряду. Його проєкт розглядали на погоджувальній нараді за участю представників Мінекономіки, Мінфіну, Антимонопольного комітету та інших зацікавлених органів.

За словами глави АРМА Олени Думи, які наводяться в повідомленні, пріоритет держави – в оперативному переданні активу управителю та одночасне забезпечення ефективного управління, насамперед щодо сплати належного доходу до держбюджету.

При цьому вона повідомила про вже виявлені ознаки неефективного управління заарештованим великим бізнесом, що може завдати бюджету країни значних втрат.

“Наразі АРМА перевіряє такі кейси та вживатиме необхідних кроків для запобігання таким сценаріям. Тому в цьому випадку не можна допустити ситуації з низькими доходами держави від управління масштабними енергетичними активами”, – наголосила голова АРМА.

Як повідомлялося в липні 2022 року з посиланням на Офіс генерального прокурора, за його клопотанням в управління АРМА було передано корпоративні права 19 українських підприємств, що контролювалися російськими корпораціями “Ростех”, “Роснафта”, “Газпром”, “РусАл”, “Росатом”, “Група ГМС”, “Татнафта” і російськими банками, на загальну суму понад 7,75 млрд грн.

АРМА 25 липня 2023 року повідомила про розпочату перевірку ефективності управління НАК “Нафтогаз України” мережею АЗК Glusco (до 2018 року – мережа НК “Роснафта”, яку пов’язували з Віктором Медведчуком). Вона має завершитися 31 липня.

Джерело: https://arma.gov.ua/news/typical/golova-arma-ne-mojna-dopustiti-nizkih-dohodiv-byudjetu-vid-upravlinnya-masshtabnimi-aktivami