October 19, 2024
Економіка

Понад 58% фермерів очікують майже минулорічної врожайності пшениці, 12% прогнозують зростання – опитування

Чер 27, 2023

Київ. 27 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Переважна більшість власників фермерських господарств (58%) очікує, що врожайність пшениці 2023 року буде не гіршою за минулорічну й становитиме в середньому 5,36 тонни/га, свідчать результати опитування, проведеного в другій половині червня 2023 року аналітичним агентством “УкрАгроКонсалт” спільно з Українською зерновою асоціацією (УЗА).

Водночас 12% опитаних прогнозують зростання врожайності, особливо в центральному регіоні. Скорочення врожайності очікують 42% представників фермерських господарств, що розташовані переважно на півночі України. Саме в північній частині суттєва частка господарств відзначала нестачу вологи, скорочення внесення добрив та використання засобів захисту рослин (ЗЗР).

Показники очікуваної врожайності доволі високі та становлять від 3 до 8 тонн/га. Більшість господарств (64%) очікує, що врожайність перевищить 5 тонн/га. Найбільш оптимістично налаштовані господарства заходу та півдня країни, найгірші очікування – на півночі. Середньозважений показник урожайності становить 5,46 тонн/га.

Більші за площами пшениці господарства розраховують отримати вищу врожайність за рахунок якісного дотримання технологій. Опитування засвідчують, що найбільш ефективними стануть господарства з площею пшениці понад 500 га. Найнижча врожайність очікується в господарствах із площею менше ніж 100 га.

За інформацією аналітиків, 59% респондентів скаржилися на дефіцит вологи в ґрунті 2023 року. Особливо складною була ситуація в центрі й на півночі. Надлишок вологи спостерігався в поодиноких випадках на заході та півночі.

Попри складний матеріальний стан господарств і суттєве скорочення маржі виробництва протягом попереднього сезону, майже половина господарств (48%) спромоглася внести добрива на рівні, що не є нижчим за минулорічний, а 5% господарств змогли збільшити внесення, особливо це помітно на півдні країни.

Господарства, які скоротили використання добрив, однією з причин називали дефіцит вологи в ґрунті в необхідний період.

Нестача вологи стала однією з причин скорочення обробітку посівів ЗЗР, але таких господарств небагато (19%), і зосереджені вони здебільшого на півночі країни.

Левова частка господарств (81%) використовувала ЗЗР за технологією, але змушені були відмовитися від оригінальних препаратів на користь генеричних.

“Спираючись на оперативні дані Міністерства агрополітики та продовольства щодо сіву озимих та ярих і використовуючи отримані очікування врожайності в розрізі областей, ми виходимо на валовий збір 24,4 млн тонн у сирій вазі, або 23,5-24 млн тонн у вазі після доробки. Це значно перевищує поточні ринкові очікування, які, за нашими спостереженнями, становлять 15,6-18 млн тонн”, – резюмували аналітики зернового ринку.

В опитуванні взяли участь 186 господарств із 20 областей, в обробітку яких сумарно перебуває понад 120 тис. га. Більшість господарств розташована на заході, півночі та в центрі країни, що відображає тренд зсуву вирощування всіх культур до північного заходу України. Площі пшениці в опитуваних господарствах становлять від 13 до 7500 га, але більшість із них обробляють від 100 га до 500 га.

Джерело: https://ukragroconsult.com/news/yaku-vrozhajnist-pshenyczi-ochikuyut-ukrayinski-fermery-u-2023-roczi/