October 18, 2024
Економіка

Посадковий модуль індійської місячної станції переведено у сплячий режим – ISRO

Вер 4, 2023

Делі. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Посадковий модуль “Вікрам” індійської міжпланетної станції для дослідження Місяця Chandrayaan-3 (“Чандраян-3”) у понеділок було переведено у сплячий режим перед настанням місячної ночі, під час якої не зможе генерувати електроенергію, повідомляє Індійська організація космічних досліджень (ISRO).

“Посадковий модуль “Вікрам” переведено у сплячий режим сьогодні близько 08:00 за індійським часом (05:30 кв. м.)”, – йдеться в повідомленні на сайті космічного відомства.

За даними організації, корисне навантаження для проведення досліджень на місячній поверхні на модулі відключено, отримані дані передано на Землю. Приймачі модуля залишено увімкненими.

“Вікрам” засне поруч із “Праг’яном” щойно вичерпається сонячна енергія і батарея розрядиться. Сподіваємося на пробудження, приблизно 22 вересня 2023 року”, – наголошується в повідомленні.

Раніше в суботу фахівці перевели в сплячий режим місяцехід “Праг’ян”, який через неможливість отримувати електроенергію під час місячної ночі тривалістю майже 15 діб, не зможе функціонувати.

Прибуття посадкового модуля з ровером було здійснено 23 серпня в районі незвіданого Південного полюса Місяця в рамках програми індійської міжпланетної станції Chandrayaan-3 (“Чандраян-3”).

У ISRO 24 серпня повідомили, що “Праг’ян” спустився з платформи посадкового модуля, а потім почав проводити дослідження на поверхні Місяця. Спочатку місія місяцеходу масою 20 кг розрахована на 14 земних діб.

Індія стала четвертою країною після СРСР, США і Китаю, яка здійснила посадку свого апарата на Місяці.