October 28, 2024
Політика

Президент Боснії і Герцеговини – українцям: Остерігайтеся компромісів, які можуть поставити під загрозу те, що ви захищаєте на війні

Сер 24, 2023

Київ. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Боснії і Герцеговини Желько Комшич, виступаючи на Софійській площі в Києві з нагоди Дня Незалежності, закликав український народ і владу остерігатися компромісів із Росією, що можуть поставити під загрозу територіальну цілісність і суверенітет держави.

“Б’ючись за країну і своє майбутнє остерігайтеся компромісів, які можуть поставити під загрозу в мирний час те, що ви так відважно захищаєте на війні. Переконайтеся, що мир буде на ваших умовах, оскільки від цього залежить ваше майбутнє. Воно належить вам”, – заявив Комшич.

Він також заявив, що його глибоко надихає глобальна підтримка, яку весь світ надає Україні, але, за його словами, наразі настав час її розширити і посилити. “З кожним днем Україна стає сильнішою, а агресор слабкішим і небезпечнішим. Його поразку потрібно прискорити”, – заявив президент.

Крім того, як зазначив президент Боснії і Герцеговини, “майбутнє України серед вільних, стабільних і процвітаючих європейських народів”.

У свою чергу президент Португалії Марсело Ребелу ді Соза, який також був присутній на Софійській площі, наголосив, що Україна має отримати членство в ЄС і НАТО, а сама Португалія завжди підтримуватиме українську незалежність.

Як заявив норвезький прем’єр-міністр Йонас Гар Стере, Норвегія рішуче засуджує злочини, які чинить РФ на українській землі, і зобов’язується притягнути до відповідальності всіх винних.

“Злочини, звірства, безглузде знищення мирного населення. Ми оплакуємо з вами втрачені життя і знищене майбутнє людей у Києві, Маріуполі, Бучі та багатьох інших містах… Ми чекаємо, коли ви зможете присвятити час не війні, а відновленню. Норвегія підтримуватиме вас і далі, підтримувати законну боротьбу, громади та європейські прагнення”, – сказав він.

За словами президента Литви Гітанаса Науседи, литовці ніколи не визнають окупації та анексії Криму та інших українських територій. “Тому що Крим – це Україна, тому що Донецьк і Луганськ, Мелітополь – це Україна. Пам’ятаючи багато століть спільної історії, ми знаємо, що ви переможете. Перемога – це мир, безпека і довге процвітання, це надія на справедливість. Литва й надалі надаватиме вам допомогу”, – резюмував він.

Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=WY8sDvZdWEA