October 23, 2024
Політика

Профільний комітет ВР рекомендував розглянути механізми удосконалення організації трансплантації

Сер 28, 2023

Київ. 28 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Парламентський комітет здоров’я нації, меддопомоги та медстрахування рекомендував ухвалити за основу законопроєкт щодо удосконалення організації надання меддопомоги із застосуванням трансплантації (законопроєкт №9558).

Згідно з ухваленим у понеділок на засіданні комітету рішенням, він рекомендує до другого читання обговорити з Міністерством оборони можливість донорства анатомічних матеріалів та органів військовослужбовцями і ЗСУ та інших сил оборони України.

Коментуючи цю пропозицію, перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров зазначив, що останнім часом було декілька випадків, коли командування медсил не надало згоди на проведення трансплантації органів військовослужбовців, тоді як родичі загиблого її надали.

“Два випадки було, коли смерть військовослужбовця не була пов’язана з воєнними діями, але командування медсил було проти забору органів”, – сказав він.

Водночас, згідно з рішенням, до законопроєкту пропонується ухвалити положення про те, що якщо військовий або цивільний загинув унаслідок бойових дій, то його не можна розглядати як посмертного донора, навіть якщо він попередньо дав свою згоду, тоді як раніше це стосувалося тільки загиблих у Донецькій і Луганській областях.

Окрім того, законопроєкт пропонує заборонити дітям бути донорами гемопоетичних стовбурових клітин для своїх батьків, однак передбачити можливість стати донорами для своїх братів і сестер.

До другого читання депутати також рекомендують обговорити доцільність створення комітету з трансплантації.