October 17, 2024
Політика

Профільний комітет пропонує ВР ухвалити доопрацьований законопроєкт про розширення повноважень органів місцевого самоврядування під час війни

Сер 31, 2023

Київ. 31 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Парламентський комітет з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому напрацьований комітетом законопроєкт щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування в період дії воєнного чи надзвичайного стану.

Як повідомляє пресслужба ВР, таке рішення члени комітету ухвалили після розгляду трьох схожих законодавчих ініціатив (№9559, №9559-1 і №9559-2), які згодом було рекомендовано відхилити.

“Під час обговорення законопроєктів, а також зауважень і пропозицій, що надійшли до них, члени комітету відзначили, що вказані законопроєкти містять положення, що регулюють однакове коло питань та регулюють ті самі суспільні відносини, а тому до них може бути застосовано процедуру, визначену частиною другою статті 110 регламенту Верховної Ради України, яка передбачає, що під час розгляду альтернативних законопроєктів головний комітет може рекомендувати парламенту взяти за основу один із них або підготувати інший законопроєкт, який вноситься на розгляд Верховної Ради народними депутатами – членами цього комітету”, – зазначено в повідомленні.

За підсумками засідання комітету підготовлено та розглянуто новий законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України”.

Він передбачає розширення повноважень органів місцевого самоврядування з фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки й оборони України.

Водночас законопроєкт пропонує забезпечити можливості призначення сільського, селищного, міського голови на посаду начальника відповідної військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів) без звільнення з обійманої посади, а також для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати, у разі простою або призупинення дії трудового договору, бути призначеними на посади в інших органах державної влади та органах місцевого самоврядування, військових адміністраціях, юридичних особах публічного права.

Згідно з підготовленим документом, стане можливим розширення організаційної спроможності керівництва обласною радою в умовах воєнного стану за вакантності посади її голови.

Крім того, пропонується надати можливість проводити дистанційні засідання місцевих рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, постійних депутатських комісій для розгляду питань невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій, виконання повноважень у сфері оборонної роботи, зокрема надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки й оборони, усунення з публічного простору символіки російської імперської політики.