October 26, 2024
Політика

Профільний комітет Ради рекомендує медзакладам НАМНУ знайти можливість профінансувати свою комп'ютеризацію до кінця року

Чер 28, 2023

Київ. 28 червня. Інтерфакс-Україна – Парламентський комітет здоров’я нації, медичної допомоги та медстрахування рекомендує медзакладам системи Національної академії медичних наук України (НАМНУ) знайти можливість виділення власних коштів на комп’ютеризацію наукових установ до кінця поточного року.

Як повідомляється на фейсбук-сторінці комітету, таке рішення ухвалили на засіданні в понеділок за підсумками розгляду процесу входження медзакладів НАМНУ в єдиний медичний простір і включення їх до програми медичних гарантій (ПМГ).

Комітет також рекомендував НАМНУ забезпечити щомісячне проведення робочих зустрічей керівництва академії та її наукових установ із керівництвом МОЗ, Міністерства фінансів, Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та членами комітету.

“Інститути НАМНУ з наступного року мають долучитися до єдиного медичного простору. На жаль, я знову не побачив прагнення директорів інститутів перейти до єдиного медичного простору, але вкотре почув про те, що для таких закладів потрібно розробити інші тарифи надання медичних послуг або запровадити коефіцієнт експертного класу, про необхідність окремо фінансувати наукову роботу. Усі ці питання ми неодноразово обговорювали, але відповіді НСЗУ, здається, ніхто почути не хоче”, – зазначив голова комітету Михайло Радуцький, слова якого наводяться в повідомленні.

Він також наголосив, що “у професора в інституті Національної академії медичних наук зарплата на рівні медичної сестри в установах, які працюють за ПМГ”.

“Насправді все просто: підписуйте договори з НСЗУ і отримуйте більше фінансування на зарплати, на закупівлю комп’ютерів”, – наголосив Радуцький.