October 26, 2024
Економіка

РА "Рюрік" підтвердило рейтинг СК "Схід-Захід" на рівні "uaАА+"

Лип 13, 2023

Київ. 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національне рейтингове агентство “Рюрік” підтвердило ТДВ “Схід-Захід” (Київ) довгостроковий кредитний рейтинг позичальника на рівні “uaАА+” інвестиційної категорії з прогнозом “у розвитку”.

Крім того, підвищено рейтинг фінансової надійності страховика до рівня “uainsАА+” інвестиційної категорії.

Як повідомляється на сайті РА, для визначення рейтингів використовували надану страховиком інформацію та фінансову звітність із 1 січня 2018 року до 1 квітня 2023-го включно, а також публічну інформацію та власні бази даних.

До позитивних факторів, зокрема, віднесено високий запас платоспроможності компанії, що суттєво перевищує нормативне значення, високі показники ліквідності, за яких коефіцієнт швидкої ліквідності (quick ratio) становив 396% за рекомендованого мінімуму 60%. Агентство також відзначило достатній рівень фінансової автономії компанії, тому що рівень покриття активів і страхових резервів власним капіталом становив 71% і 341% відповідно, і відзначило наявність облігаторних договорів перестрахування ризиків з перестраховиками-нерезидентами, які мають рейтинг А+ (superior) від міжнародного рейтингового агентства AM Best.

До негативних факторів віднесено невисоку диверсифікацію страхового портфеля компанії за видами страхування. За результатами 3 міс.-2023 на трійку найпоширеніших видів страхування припадало близько 98% зароблених премій, що свідчить про значну залежність компанії від ключових напрямів страхової діяльності.

СК “Схід-Захід” працює на ринку страхування України з 2005 року. Має 15 ліцензій на найпопулярніші види страхування, як-от страхування майна, фінансових ризиків, автотранспорту, вантажів, здоров’я, від нещасного випадку, а також ризиків аграрного сектору. Основна спеціалізація – корпоративний сектор.

Статутний капітал компанії – 27 млн грн.