October 18, 2024
Політика

Резніков: Потрібне якнайшвидше ухвалення рішення про вступ України до НАТО, щоб було простіше здійснювати довгострокове оборонне планування

Лип 7, 2023

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що один із головних його запитів до партнерів – якнайшвидше ухвалення рішення про вступ України до НАТО, щоб було простіше здійснювати довгострокове оборонне планування.

“Ми не знаємо, коли точно буде ухвалено рішення партнерів щодо повної інтеграції нашої держави у євроатлантичний простір. А це принципово. Реформування сил оборони України як майбутньої частини колективної оборони – це одне. Це узгоджений із партнерами функціонал, спроможності, заплановані ресурси, доступ до інформації та технологій тощо. Формування можливостей для оборони самотужки з частковою зовнішньою підтримкою – це інше. Саме тому зараз один із головних моїх запитів до партнерів – потрібно якомога швидше ухвалити рішення про вступ України до НАТО. Тоді і нам, і їм буде простіше здійснювати довгострокове оборонне планування”, – написав Резніков у своїй колонці для агентства “Інтерфакс-Україна”.

В іншому разі, якщо рішення щодо НАТО не очікується найближчим часом, необхідно включати потреби України в оборонне планування партнерів на дво- або багатосторонній основі, зазначив глава відомства.

За словами Резнікова, з огляду на високий ступінь невизначеності, Україні потрібна гнучка матриця оборонних трансформацій, яка давала б змогу уточнювати чи масштабувати кроки в міру руху.

Загалом, як пояснив міністр, комплекс оборонних спроможностей будується навколо трьох головних “китів” – людей, “зброї” (ОВТ) і фінансового ресурсу. І кожен із цих “китів” має свій крок із планування.

“Зброя і фінансові цикли – це роки, людський ресурс – це як мінімум покоління. Ми розпочинаємо планування та дизайн оборонних трансформацій в умовах високого ступеня невизначеності. Ми знаємо, що війна закінчиться нашою перемогою, але не знаємо, коли точно. Це, наприклад, заважає розпочати системну оптимізацію “зоопарку” зброї, якою ми даємо відсіч окупантам. Адже нам потрібна вся можлива зброя, більше і швидше”, – написав Резніков.

Джерело: https://interfax.com.ua/news/blog/921329.html