October 21, 2024
Політика

СБУ повідомила про підозру окупаційному "коменданту Херсонщини", який особисто брав участь у тортурах українських громадян

Сер 29, 2023

Київ. 29 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Правоохоронці повідомили про підозру полковнику російської окупаційної армії, якого в період окупації Херсонської області призначили так званим “військовим комендантом” і який був особисто причетний до тортур українських громадян.

“Служба безпеки задокументувала злочини російського полковника Віктора Бедрика – заступника командира 22-го армійського корпусу берегових військ рф, який вбивав цивільне населення України”, – ідеться в повідомленні СБУ в телеграм-каналі у вівторок.

Як повідомляється, у період окупації Херсона “він став так званим “військовим комендантом Херсонської області” і виконував завдання кремля з придушення руху опору в регіоні. Одразу після свого “призначення” російський чиновник віддав розпорядження про облаштування тортурних камер на території захопленого на той час обласного центру. Рашисти звозили туди місцевих мешканців, яких викрадали з приватних будинків або просто посеред вулиці, насамперед під час антиросійських мітингів”.

Як наголошується в повідомленні СБУ, у цих катівнях “людей били, застосовували до них струм, залишали без їжі та води, а також погрожували розстрілом. Одну із тюремних катівень обладнали поверхом нижче від “службового кабінету” Бедрика – у підвалі захопленої окупантами в Херсоні адміністративної будівлі. Він не лише спостерігав за тим, як його підлеглі знущаються над викраденими громадянами, а й особисто брав участь у побитті потерпілих. Встановлено, що Бедрик причетний до катувань щонайменше 12 мирних жителів Херсонщини, які виступали проти окупаційного режиму РФ. Двоє з цих постраждалих були закатовані до смерті”.

Щоб приховати воєнні злочини, російські загарбники записували у власних документах “судово-медичної експертизи”, що “знайшли” загиблих “уже мертвими посеред міста”. Крім того, задокументовано злочинну діяльність “смотрящєго” за ув’язненими – Олександра Чичкана, який є підлеглим Бедрика.

“На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Бедрику та його підлеглому Чичкану про підозру за ч. 2 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб)”, – інформує СБУ.

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності незалежно від місця їхнього перебування.

Розслідування проводили під процесуальним керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

Джерело: https://t.me/SBUkr/9474