October 18, 2024
Економіка

Спека і штиль несподівано прийшли Європу, заявка "Газпрому" через Україну – 42,4 млн куб. м

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Спекотна не за сезоном погода встановилася на всій території Європи. Середня температура повітря цього тижня в регіоні до 6 градусів вища, ніж роком раніше. Водночас ще тиждень тому прогноз погоди передбачав сезонне зниження температури. Збільшення витрат електроенергії на кондиціонування посилюється слабким вітром. Це скоротить можливості вітрогенерації й надасть підтримку цінам на газ.

УКРАЇНСЬКИЙ ТРАНЗИТ

“Оператор ГТС України” (ОГТСУ) повідомив, що прийняв від “Газпрому” заявку на транспортування на середу обсягом 42,4 млн куб. м. Номінація у вівторок була така сама. Потужності заявлено лише по одній із двох точок входу в ГТС країни – газовимірювальній станції “Суджа”. Коридором через ГВС “Сохранівка” заявку не прийнято.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК

Вітрогенерація в Європі перебуває в районі багаторічної норми. Вітряки 5 вересня забезпечили 14% потреб регіону в електроенергії, повідомляє асоціація WindEurope. У вересні 2022 року їхній внесок був 13,5%, у серпні 2023 року – 13%.

Спотова ціна газу в Європі у вівторок додала один відсоток. Контракт із постачанням “на день наперед” на хабі TTF у Нідерландах закрився на рівні $365 за тисячу кубометрів.

Збільшується розрив цін на СПГ в Азії порівняно з Європою. Жовтневий ф’ючерс на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker, відображає спотову ринкову вартість вантажів, які постачають до Японії, Південної Кореї, Китаю і Тайваню) торгується на рівні $473; ф’ючерс на СПГ, який постачають до Північно-Західної Європи (LNG North West Europe Marker), – $413.

ЗАПАСИ В ЄВРОПІ

Європа продовжує закачувати газ у сховища. Поточний рівень запасів сягнув 93,34% – це на 11 відсоткових пунктів вище за середній показник на ті самі дати за останні п’ять років, повідомляє Gas Infrastructure Europe.

За газову добу 4 вересня резерви вдалося збільшити на 0,11 процентного пункту. Темпи помітно поступаються звичайним рівням за останні п’ять років. Проте цільового показника в 90% наповненості сховищ уже досягнуто, і наразі показник запасів перебуває на максимальному рівні на відповідну дату за всю історію спостережень GIE.

Європейські термінали з приймання СПГ у серпні працювали із середньою продуктивністю 50%, з початку вересня середнє завантаження зросло до 56%.

ЗАПАСИ В США

Стан запасів в американських ПСГ набуває дедалі більшого значення, оскільки країна активно нарощує експорт.

США продовжують сезон закачування. За черговий звітний тиждень резерви газу зросли на 0,9 млрд куб. м – це в півтора раза менше, ніж стандартний обсяг для цієї пори року.

Поточний рівень запасів у країні – 65%, що на 9 процентних пунктів перевищує середній за останні п’ять років, повідомляє Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго.