October 24, 2024
Економіка

Співвласник монобанку Гороховський розкритикував ідею додаткового податку на банки

Сер 28, 2023

Київ. 28 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Співвласник віртуального монобанку Олег Гороховський різко розкритикував пропозицію профільного комітету Верховної Ради запровадити додатковий податок на “надприбутки” банків за умов нинішньої рекордно високої частки держави в банківській системі.

“Тобто держава збирається наповнити бюджет, запроваджуючи додатковий податок на свій прибуток, який і так цілком дістається державі”, – написав він у соцмережах.

За його словами, частка держбанків у банківському секторі України становить 53%, частка держбанків у “надприбутках” банків – 70%, і основний прибуток держбанки отримують від розміщень у депозитні сертифікати НБУ та ОВДП.

“Давайте введемо ще спеціальний податок на прибуток Привату, який заробляє 48% прибутку банківської системи, та спеціальний податок за доступ до бабусь для Ощада. Люблю наших політиків! Коли йдеться про популізм, то в цьому вони можуть дати фору будь-кому”, – зазначив Гороховський.

Він уточнив, що монобанк за прибутком не входить до першої десятки банків, тому йому від такої пропозиції додаткового податку “не дуже сумно”, але “за державу прикро”.

У коментарях співвласник найбільшого недержавного банку за кількістю платіжних карток також висловив побоювання, що частка державних банків за нинішньої політики і далі зростатиме.

Гороховський також додав, що пропозиція запровадити додатковий податок на чистий процентний дохід банків призведе до пропорційного збільшення ними ставок за кредитами.

Як повідомлялося, парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики готує законопроєкт про тимчасове, на кілька років, додаткове оподаткування чистих відсоткових доходів на рівні 5% з 1 січня 2024 року. За словами голови фінкомітету Данила Гетманцева, головною мотивацією нововведення є потреба в додатковому фінансуванні видатків на оборону, законопроєкт уже готовий, і після консультацій із Мінфіном, НБУ, профільними асоціаціями та Офісом президента його внесуть до Верховної Ради.

“Питання непросте, поки що оцінюємо”, – прокоментував цю пропозицію заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук у фейсбуці.

Згідно з даними члена ради НБУ Богдана Данилишина, чисті процентні доходи банків за сім місяців 2023 року зросли проти аналогічного періоду минулого року на 40,7% – до 111,3 млрд грн, чисті комісійні доходи – на 16,3%, до 29,4 млрд грн, тоді як чистий прибуток зріс у 24,5 раза – до 83,2 млрд грн.

У першому півріччі, за даними НБУ, п’ять держбанків (включно з націоналізованим Сенс Банком) заробили 43,3 млрд грн чистого процентного доходу, або 46,3% його загального обсягу в 963,6 млрд грн. На частку 14 банків іноземних банківських груп припало 29,9 млрд грн, або 31,9%, 46 банків із приватним капіталом – 20,4 млрд грн, або 21,8%.

Водночас на держбанки за підсумками півріччя припало 64% чистого прибутку (43,3 млрд грн із 67,6 млрд грн) за їхньої частки в загальних активах 55,7% (1,534 трлн грн із 2,925 трлн грн).

Джерело: https://www.facebook.com/oleg.gorohovsky

https://t.me/OGoMono/1339