October 27, 2024
Економіка

Стамбульська біржа випереджає Лондон і Франкфурт за обсягом IPO у 2023 році

Сер 24, 2023

Стамбул. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Біржа Стамбула поточного року випереджає торгові майданчики Лондона і Франкфурта за обсягом первинних розміщень акцій (IPO), повідомляє Financial Times із посиланням на Dealogic.

Кількість компаній, які розмістили свої акції на Стамбульській біржі, цьогоріч сягнула 30, а загальна сума залучених за рахунок IPO коштів становила $1,9 млрд. Аналогічний показник для лондонського і франкфуртського біржових майданчиків виявився помітно нижчим – $967 млн і $1,1 млрд відповідно.

У результаті Стамбул увійшов до десятки найкращих бірж світу для проведення IPO, залишивши позаду значно більші фондові ринки, зокрема майданчики Західної Європи та Південної Кореї.

Починаючи з 2019 року кількість власників акцій, що котируються на Стамбульській біржі, збільшилася більш ніж учетверо – до 5,1 млн осіб, водночас частка індивідуальних інвесторів у загальному обсязі фондового ринку за той самий період подвоїлася і перебуває на позначці 38%, ідеться у звіті Турецької асоціації ринків капіталу.

Приплив інвесторів привів до подорожчання цінних паперів: зокрема, за підрахунками FactSet, із 2022 року основний індекс Стамбульської біржі BIST 100 зріс більш ніж учетверо.

Основною причиною високої активності на турецькому фондовому ринку стало стрімке зростання частки місцевих роздрібних трейдерів на тлі відпливу іноземного капіталу, спричиненого економічною політикою президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

В умовах тривалої інфляційної кризи і падіння курсу ліри індивідуальні інвестори розглядають придбання акцій як один з основних способів збереження своїх коштів, поряд із вкладеннями в нерухомість та автомобілі, зазначає Тунч Йилдирим, керівник відділу роботи з інституційними інвесторами турецького інвестиційного банку UNLU & Co.

Місцеві компанії, зі свого боку, також виявляють інтерес до виходу на біржу, оскільки останніми роками через фінансові правила, що швидко змінюються, їм стало складніше отримувати банківські кредити за прийнятними ставками, тоді як лістинг є доступною альтернативою, що дає змогу залучити необхідні кошти.

Водночас серйозною проблемою Стамбульської біржі залишається той факт, що компанії розміщують публічно лише дуже невеликі частки своїх акцій, що обмежує можливості інвесторів упливати на корпоративне управління, наголошує Керем Турунч, керуючий партнер місцевої юридичної фірми Turunc, що спеціалізується на корпоративних фінансових операціях.