October 23, 2024
Економіка

Столтенберг знову наголосив, що питання постачання касетних боєприпасів Україні – це національне рішення кожного союзника

Лип 11, 2023

Вільнюс. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг знову наголосив, що питання постачання Україні касетних боєприпасів – це “національне рішення” кожного конкретного союзника і зазначив, що РФ використовує касетні боєприпаси для вторгнення в іншу країну, а Україна – для захисту від російської агресії.

“Залишається той факт, що принаймні в короткостроковій перспективі є проблема – Україні не вистачає боєприпасів. І тому ми маємо зробити все можливе, щоб забезпечити їх якомога більшою кількістю боєприпасів. Те, якими саме боєприпасами, – це національне рішення кожного союзника”, – сказав Столтенберг під час вступного слова NATO Public Forum.

Він зазначив, що деякі союзники підписали Конвенцію щодо касетних боєприпасів (Convention on Cluster Munitions, CCM), тоді як інші – ні, тому в них різні позиції щодо цього договору. “Так що це не позиція НАТО”, – додав генсек.

За його словами, касетні боєприпаси вже використовували обидві сторони у війні.

“Різниця в тому, що Росія використовує касетні боєприпаси для вторгнення в іншу країну, для окупації України, а Україна використовує касетні боєприпаси для захисту від російської агресії”, – заявив Столтенберг.

Також генсек НАТО наголосив, що війна РФ проти України стала і фактично була протягом багатьох місяців війною на виснаження.

“А війна на виснаження – це битва логістики. Потреба в постачанні боєприпасів, запчастин, пального, ремонту, обслуговування величезна. І, звісно, ми зрозуміли це ще минулої осені. Тож ми почали взаємодіяти з промисловістю з боку НАТО, окремими союзниками, і потихеньку виробництво наразі зростає, нарощується. Я вітаю це”, – зазначив Столтенберг.

Однак, як наголосив генсек, потрібен певний час, перш ніж будуть задіяні всі виробничі потужності.

“Нам потрібно збільшити виробництво. І ми дуже зосереджені на цьому”, – сказав він.

Крім того, він зазначив, що ЄС також багато робить для збільшення виробництва, і “всі ці зусилля поступово дають результати”.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання постачань Україні касетних боєприпасів – це виключно справа кожного конкретного союзника.