October 18, 2024
Економіка

Суд пом'якшив вирок колишньому заступнику начальника департаменту Генпрокуратури Сусу – САП

Вер 4, 2023

Київ. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду на засіданні в понеділок, 4 вересня, частково задовольнила апеляційні скарги сторони захисту і змінила вирок ексзаступнику начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Дмитру Сусу, якого раніше було засуджено до дев’яти років позбавлення волі.

“Так, суд змінив вирок в частині визнання Д. Суса винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, а саме щодо заволодіння ним частиною накопичувальних дисків, з причин не встановлення достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливостей їх отримати. Зважаючи на викладене, суд апеляційної інстанції пом’якшив вирок – визнав Д. Суса винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 3, 4, 5 ст.191 КК України та призначив покарання у виді семи років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у судах, правоохоронних органах, адвокатурі строком на три роки та з конфіскацією усього належного йому на праві власності майна”, – повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Постанова Апеляційної палати ВАКС набирає законної сили з моменту оголошення і може бути оскаржена у Верховному Суді.

Як повідомлялося, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали колишнього заступника начальника департаменту – начальника управління з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України Дмитра Суса 25 липня 2017 року на території міжнародного аеропорту “Бориспіль”.

Сусу інкримінували відсутність інформації про іномарку в декларації, а також заволодіння чужим майном під час проведення слідчих дій у кількох кримінальних провадженнях.

7 липня 2017 року Солом’янський районний суд м. Києва відправив Суса під домашній арешт із обов’язковим носінням електронного браслета, хоча прокуратура просила заарештувати підозрюваного, встановивши заставу в 5 млн грн. За рішенням суду Сус перебував під домашнім арештом у Хмельницькому.

22 січня 2018 року Солом’янський райсуд м.Києва змінив запобіжний захід Сусу з домашнього арешту з обов’язковим носінням електронного браслета на заставу сумою 1,76 млн грн.

20 березня 2018 року НАБУ та САП повідомили про завершення розслідування кримінального провадження стосовно Суса. ВАКС розглядав справу за обвинуваченням Суса з жовтня 2019 року.

31 січня 2023 року Суса було визнано винним і засуджено до дев’яти років позбавлення волі.