October 28, 2024
Політика

США і країни Північної Європи заявили про продовження співпраці у сфері безпеки, технологій, захисту довкілля

Лип 13, 2023

Гельсінкі. 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Лідери Сполучених Штатів і країн Північної Європи підтвердили на саміті в Гельсінкі в четвер міцне партнерство між країнами з питань безпеки, довкілля, технологій і соціальної політики, йдеться в ухваленому на зустрічі комюніке.

Учасники зустрічі, зокрема президент США Джо Байден, президент Фінляндії Саулі Нііністьо і прем’єр-міністри країн регіону заявили, що найважливішими екологічними проблемами є зміна клімату і втрата біорізноманіття.

“У цьому контексті лідери наголосили на важливості захисту і збереження Арктики та сприяння її сталому економічному розвитку у співпраці з корінними народами Арктики. Лідери США і країн Північної Європи обговорили шляхи зміцнення співпраці у сферах чистих технологій, ресурсо- та енергоефективності, енергетичної безпеки, критично важливих мінеральних ресурсів і стійких ланцюгів постачань”, – наголошується в документі.

США і країни Північної Європи зобов’язалися активізувати співпрацю в таких технологіях, як 5G і 6G, штучний інтелект, кібербезпека і квантові технології.

Було підтверджено “подальше зміцнення основоположних цінностей демократії, поваги до прав людини, гендерної рівності, захисту та рівного поводження з усіма людьми, верховенства закону та економічної свободи як основи для співпраці між Сполученими Штатами та країнами Північної Європи”.

“Розширення співпраці між Сполученими Штатами та країнами Північної Європи допоможе зменшити критичні стратегічні залежності та вразливості і створити більш благополучне та безпечне майбутнє для всіх наших громадян”, – наголосили учасники зустрічі.

Згідно з комюніке, “країни Північної Європи та США продовжать підтримувати Україну та її незалежність”.