October 18, 2024
Економіка

УКАБ виступив проти коригування термінів початку другого етапу продажу с/г земель

Чер 26, 2023

Київ. 26 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) звернувся до Міністерства аграрної політики та продовольства і профільного парламентського комітету з проханням відхилити проєкт закону №9341 про відтермінування отримання юрособами права на купівлю сільгоспземель, повідомила пресслужба асоціації.

Згідно з повідомленням, законопроєкт передбачає нові норми щодо купівельних дій у Земельному кодексі, зокрема зміну строків на право купівлі юрособами сільгоспземель із 1 січня 2024 року протягом двох років із дня припинення або скасування воєнного стану на території України.

В УКАБ зазначили, що фактично з дати набуттячинності законопроєктом і до припинення або скасування воєнного стану буде знято обмеження у власності за загальною площею 100 гектарів на одного громадянина України і заборону на купівлю-продаж або відчуження в інший спосіб сільгоспземель юридичними особами. Однак із дня припинення або скасування воєнного стану строком на два роки ці обмеження буде повернуто, пояснили в бізнес-асоціації.

“Така часова послідовність скасування-введення обмежень згідно з пунктом 15 Перехідних положень Земельного кодексу не має жодного логічного обґрунтування. Хаотичні зміни не підуть на користь прогнозованому та стабільному розвитку відносин ринку земель сільськогосподарського призначення та покращенню інвестиційної привабливості агросектору України”, – наголошується в повідомленні.

На думку УКАБ, законопроєкт призведе до погіршення становища власників землі, оскільки невизначеність, обмеження обсягів та переліку потенційних покупців земельних ділянок обмежуватиме попит. Це негативно позначиться на вартості земельних ділянок сільгосппризначення та ціні їхньої оренди.

У бізнес-об’єднанні відзначили позитивні наміри авторів законопроєкту щодо недопущення зловживань під час здійснення операцій із землею, але наголосили на відсутності конкретних заходів із запобігання можливим зловживанням.

УКАБ навів актуальні дані щодо відновлення з травня 2022 року продажу землі, згідно з якими, за даними моніторингу Держгеокадастру, з 19 травня 2022 року до 15 червня 2023 року було укладено договори купівлі-продажу на 65 730 земельних ділянок сільгосппризначення загальною площею 2 771 га.

“Ринок сільськогосподарських земель продовжує функціонувати в цивілізованому форматі згідно з визначеними законодавством нормами та процедурами, тож обґрунтованих підстав для зміни чи відтермінування другого етапу земельної реформи з 1 січня 2024 року не вбачаємо”, – констатували в бізнес-об’єднанні.

УКАБ закликав профільний парламентський комітет не підтримувати законопроєкт №9341 “Про внесення змін до розділу X “Перехідні положення” Земельного кодексу України щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення” та не допустити його прийняття.