October 17, 2024
Економіка

Україна грає жорстоко і переходить межі у намірах скаржитися до СОТ – польський міністр у справах ЄС

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Якщо заборону Європейського Союзу на імпорт зерна з України не буде продовжено, Польща готова вдатися до односторонніх дій, має для цього достатньо аргументів і сповнена рішучості захищати інтереси польських фермерів, заявив польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вел Сенк, пише polskieradio24.pl.

“Так само, як коли ми запровадили односторонню заборону і пізніше домоглися її на рівні ЄС, зараз ми сповнені рішучості захищати інтереси польських фермерів, насамперед. Це пріоритет. Ми хочемо допомогти Україні, ми робимо це у більших масштабах, набагато більших, ніж у деяких інших державах-членкинях, однак основним інтересом є інтереси власних громадян, у цьому випадку фермерів”, – наголосив міністр у справах ЄС.

Він запевнив польських фермерів, що після 15 вересня вони “можуть бути спокійні”, оскільки ухвалені рішення будуть рішеннями в їхніх інтересах.

“Ми боремося на рівні ЄС за введення цієї заборони. Якщо вона виявиться невиконаною, ми також готові вжити індивідуальних заходів”, – додав польський міністр.

Коментуючи заяву заступника міністра економіки – торговельного представника України Тараса Качки брюссельському виданню Politico щодо майбутньої скарги до Світової організації торгівлі (СОТ) у разі однострокової заборони на імпорт української агропродукції низкою європейських країн, Шинковський вел Сенк зазначив, що українці грають “жорстко, інколи переходячи певні межі, які, на нашу думку, не слід перевищувати з огляду на масштаби допомоги з боку Польщі та інших країн ЄС”.

“З іншого боку, вони перебувають у стані війни, тому ця толерантність до їхніх дій, які виходять за рамки стандартних дипломатичних дій, здається дещо більшою. З польського боку також є певна межа нашим поступкам і нашому терпінню. Ми не прогнемося під таким тиском”, – наголосив міністр у справах ЄС.

Як повідомлялося, у вівторок у Брюсселі відбулося чергове засідання робочої групи Єврокомісії, яка займається питаннями імпорту української агропродукції. Польща закликала представників ЄК продовжити чинну заборону на імпорт чотирьох сільськогосподарських продуктів – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – з України після 15 вересня, а також зробити список гнучким. П’ять країн ЄС – Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія і Болгарія – виступають за продовження заборони.

За інформацією польських ЗМІ, чергове засідання робочої групи відбудеться 12 вересня.

Єврокомісія 5 червня дала згоду на продовження до 15 вересня заборони на експорт чотирьох культур: пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. При цьому транзит цих товарів цими країнами дозволено.

Україна багато років експортувала основний обсяг зерна та іншої агропродукції через свої порти на Чорному морі. Однак після початку військової операції на території країни роботу портів було сильно обмежено. Експортні потоки були значною мірою переорієнтовані на Європу. Українська агропродукція у великих обсягах почала осідати в сусідніх з Україною країнах ЄС, що викликало невдоволення місцевих фермерів. Найбільше постраждав агросектор Польщі, Болгарії, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Джерело: https://polskieradio24.pl/5/1222/artykul/3236746,jestesmy-zdeterminowani-by-bronic-interesow-polskich-rolnikow-minister-ds-ue-o-imporcie-zboza-z-ukrainy