October 23, 2024
Економіка

"Укргазвидобування" візьме участь у дослідженнях із захоронення вуглекислого газу

Лип 11, 2023

Київ. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – АТ “Укргазвидобування” (УГВ) візьме участь у двох міжнародних дослідженнях із транспортування та захоронення вуглекислого газу, повідомила компанія на сайті у вівторок.

“Укргазвидобування” отримала два гранти для участі в міжнародних проєктах із декарбонізації. Проєкти стосуватимуться дослідження можливостей транспортування та захоронення вуглекислого газу (CO2), зокрема в західному та чорноморському регіонах України разом із зарубіжними партнерами”, – зазначили в АТ.

Згідно з інформацією директора з розвідки та розробки УГВ Максима Вітика, компанія в рамках енергетичного переходу створила та розвиває напрямок із декарбонізації, вивчення та розвитку нових та/або альтернативних видів енергії.

“Участь у таких проєктах надасть змогу поглибити наші знання з геологічного поховання CO2 та здобути нові фахові контакти, які в майбутньому використовуватимуть у локальних проєктах”, – пояснив Вітик, слова якого процитували на сайті компанії.

У рамках першого проєкту УГВ приєднається до консорціуму з 47 партнерів із різних європейських країн на чолі з норвезьким науковим центром SINTEF. Консорціум досліджуватиме можливості створення геологічних сховищ для захоронення вуглекислого газу та його транспортування в Європі.

Як прокоментували в “Укргазвидобування”, українська компанія працюватиме в рамках східноєвропейського кластера спільно з чеською MND Group, польським Інститутом нафти і газу, чеською геологічною службою та іншими промисловими компаніями. Проєкт розрахований на чотири роки і фінансуватиметься за рахунок фонду Horizon Europe із загальним бюджетом гранту понад EUR37 млн.

У другому проєкті фахівці УГВ спільно з партнерами з Румунії, Норвегії, Данії, Португалії та інших країн Європи аналізуватимуть можливості транспортування CO2 в басейнах Північного, Балтійського і Чорного моря, Атлантичного узбережжя Європи.

У рамках цього проєкту буде проведено тестування інноваційної технології захоронення вуглекислого газу зі спеціалізованих кораблів у морські свердловини.

“Проєкт триватиме протягом 2023-2025 рр. Участь у ньому стала можливою завдяки започаткованому партнерству “Укргазвидобування” з норвезьким науково-дослідним центром NORCE. Грантові кошти для забезпечення участі в проєкті буде виділено компанії спеціалізованим фондом Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership)”, – поінформували в УГВ.

НАК “Нафтогаз України” належить 100% акцій “Укргазвидобування”.

Джерело: Укргазвидобування візьме участь у двох міжнародних дослідженнях із захоронення вуглекислого газу – УкрГазВидобування (ugv.com.ua)