October 17, 2024
Економіка

"Укргідроенерго" розробило проєкт тимчасових гідроспоруд на Каховському водосховищі та очікує деокупації для початку робіт – СЕО

Вер 6, 2023

Київ. 6 вересня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – ПрАТ “Укргідроенерго” розробило проєкт тимчасових гідроспоруд для Каховського водосховища та, орієнтовно, за 10 днів доопрацює кошторисну документацію щодо їхнього встановлення, а також найближчим часом розпочне проведення процедури відбору підрядника для забудови, повідомив гендиректор компанії Ігор Сирота.

“Визначено матеріали, визначено місця, звідки можна все це брати, зокрема металоконструкції. Підготовку практично завершено, будемо визначатися з підрядною організацією. Очікуємо на деокупацію, щоб почати роботи”, – сказав Сирота в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” в середу, додавши, що компанія буде готова їх проводити вже наприкінці вересня – на початку жовтня.

Водночас він зазначив, що компанії хотілося б уже до паводка в лютому 2024 року зробити хоча б частину робіт, “щоб можна було зупинити спрацьовування Каховського водосховища”.

За його словами, тимчасова гідроспоруда буде 800 м завдовжки, завширшки внизу 150 м, вгорі 15 м і 18-20 м заввишки.

“Це серйозна гідроспоруда, яка слугуватиме нам протягом майже семи років, доки не демонтується стара станція (зруйнована росіянами рівно три місяці тому, 6 червня цього року, Каховська ГЕС – ЕР) та не збудується нова”, – зазначив гендиректор “Укргідроенерго”.

Він уточнив, що на будівництво тимчасової гідроспоруди, покликаної зупинити спрацьовування води в Каховському водосховищі, потрібно три місяці, мостового переходу між правим і лівим берегом – п’ять-шість місяців.

Сирота зазначив, що з підривом Каховської ГЕС і розливом водосховища Україна втратила 35-40% прісної води.

“Якщо до підриву у водосховищі було 18,6 млн куб. км, то залишилося 3-3,5 млн куб. км”, – конкретизував він.

За словами глави “Укргідроенерго”, інформація, що надходить із різних джерел, про стан ГЕС ще раз підтверджує раніше оприлюднену тезу про те, що станція відновленню не підлягає.