October 24, 2024
Політика

"Укренерго" знову довелося брати аварійну допомогу з Європи для покриття денного піку споживання е/е

Лип 28, 2023

Київ. 28 липня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – НЕК “Укренерго” в четвер приймало аварійну допомогу з Румунії з 13:00 до 16:00 потужністю 400 МВт щогодини для забезпечення споживання електроенергії.

Таким чином, обсяг поставленої як аварійна допомога е/е становив 1200 МВт-год.

Як пояснив системний оператор у своєму повідомленні в телеграм-каналі в п’ятницю, пік споживання в четвер був таким самим, як попереднього дня, і припадав знову на 15:00. Але через хмарну погоду сонячні електростанції виробляли менше електроенергії в денні години, коли споживання було найвищим. Також у ці години був відсутній імпорт електроенергії.

“Укренерго” уточнило, що для компенсації зниження виробництва СЕС були задіяні всі доступні потужності, тому довелося запросити аварійну допомогу.

Водночас там наголосили, що аварійна допомога – це останній інструмент подолання дефіциту потужності в енергосистемі, і вартість такої електроенергії висока.

У компанії вкотре закликали дбайливо споживати електроенергію, щоб допомогти енергосистемі в умовах масштабної ремонтної кампанії та дефіциту генпотужності: охолоджувати приміщення не нижче за 23˚С, вимикати потужні електроприлади або користуватися ними почергово, перенести користування електроприладами на ранкові або нічні години, вимикати світло в порожніх кімнатах.

Водночас “Укренерго” повідомило, що провело ремонт і повернуло в роботу дві пошкоджені кілька днів тому російськими обстрілами магістральні лінії на сході країни. Як зазначив оператор, це підвищило надійність видачі потужності електростанцій регіону та енергопостачання споживачів.

Як повідомлялося, Україна у весняні та літні місяці поточного року вже кілька разів приймала аварійну допомогу від Європи для підтримки балансу між виробництвом і споживанням е/е – 7 червня з 20:00 до 23:00 від енергосистеми Румунії, 8 червня – з Румунії та Польщі загальним обсягом 1200 МВт-год, 12 червня – з Румунії та Польщі загальним обсягом 1600 МВт-год, 28 червня – з Румунії та Польщі обсягом 1200 МВт-год. До цього – 27 травня від енергосистеми Румунії.

Водночас 11 червня Україна активізувала аварійну допомогу за запитом Польщі, прийнявши надлишки електроенергії з польської енергосистеми в денні години в обсязі 1800 МВт-год.

Згідно зі щоденним оновленням Міненерго в телеграм-каналі на 28 липня, виробленої електроенергії достатньо для покриття споживання.

Джерело: https://t.me/Ukrenergo