October 16, 2024
“Укрфінжитло” планує різко наростити частку пільгових іпотечних кредитів
Uncategorized

“Укрфінжитло” планує різко наростити частку пільгових іпотечних кредитів

Січ 18, 2024

ПрАТ “Українська фінансова житлова компанія” (“Укрфінжитло”) планує істотно збільшити частку клієнтів на первинному ринку нерухомості і підтверджує наявність можливості для видачі 12 тис. кредитів за програмою “еОселя”, повідомляє його прес-служба.

“Минулий рік показав, що ми маємо можливість розвивати “еОселю” та адаптувати її до вимог ринку та клієнтів. Ми залучили додаткове фінансування, незважаючи на складнощі, і реалізували кредитний портфель, який лише на 60 млн грн менший від обсягу всього іпотечного кредитування в Україні в довоєнному успішному 2021-му”, – цитується в релізі голова правління “Укрфінжитла” Євген Мецгер.

За його словами, у цієї програми є фінансовий ресурс на видачу приблизно 12 тис. кредитів 2024 року.

“Наше завдання – розширити умови програми, і ми вже це зробили (зміни до постанови КМУ №856 передбачають використання сертифікатів за знищене житло як внесок за еОселею – ІФ). Треба збільшувати вибір житла, причому саме на “первинці”, щоб програма більше працювала саме на відновлення економіки держави”, – додав Мецгер.

За словами керівника департаменту розвитку партнерських проєктів та альтернативних продуктів компанії Андрія Тарасенка, сьогодні в рамках “еОселі” банками вже акредитовано 55 багатоквартирних будинків від 18 забудовників.

“Пріоритетом для нас є первинний ринок. Нове сучасне житло користується сьогодні попитом у громадян, і наше завдання цей попит задовольняти”, – підкреслив Тарасенко.

У зв’язку з цим “Укрфінжитло” закликає банки, які вже долучилися до програми, та фінустанови, які розглядають таку можливість, змістити акцент кредитування саме на первинний ринок.

Як повідомлялося, програма доступного іпотечного кредитування “еОселя” запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. На пільгову іпотеку під 3% річних терміном до 20 років із початковим внеском від 20% вартості житла можуть претендувати військовослужбовці-контрактники ЗСУ, працівники сектору безпеки й оборони, медпрацівники, педагоги, наукові співробітники.

З 1 серпня подати заявку на участь у програмі “еОселя” під 7% можуть ветерани війни, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи (ВПО) і громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу.

У цю програму інтегровано сім банків-партнерів: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк і СЕНС. Подати заявку на участь у програмі можна в мобільному застосунку “Дія”.

На 17 січня обсяг виданих кредитів за “еОселяе” сягнув 9,993 млрд грн, позики було видано для 6654 сімей. При цьому 29,4% квартир придбано у забудовників: 1840 у готових будинках і 111 у тих, що зводяться.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *