October 19, 2024
Економіка

Ураган "Ідалія" дістався Флориди

Сер 30, 2023

Вашингтон. 30 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Потужний ураган “Ідалія” досяг північного узбережжя американського штату Флорида, біля його берегів спостерігають штормові хвилі, є ймовірність повені, повідомляє американський Національний центр з ураганів.

“Ідалія” обрушився на узбережжя регіону Флориди Біг-Бенд поблизу населеного пункту Кітон-Біч приблизно о 7:45 за місцевим часом (14:45 за Києвом)”, – ідеться в повідомленні центру, опублікованому в X (раніше твіттер).

До цього моменту “Ідалію” відносять до третьої категорії за шкалою Саффіра – Сімпсона: такі урагани становлять серйозну загрозу. Максимальна швидкість вітру становить 56,9 м/с.

Крім того, уздовж узбережжя Біг-Бенда стрімко піднімається рівень води, і, за оцінкою метеорологів, нинішня ситуація загрожує “затопленнями в цьому районі”.

У центрі зазначили, що у Флориді “тривають катастрофічні штормові припливи і вирують руйнівні вітри”.

Напередодні Associated Press повідомляло, що жителі Флориди терміново залишають свої будинки у зв’язку з наближенням “Ідалії”. Тоді його характеризували як тропічний шторм, проте пізніше він посилився до урагану.

Губернатор Флориди Рон де Сантіс оголосив надзвичайний стан у 46 округах штату. У Флориді мобілізували 1,1 тис. членів Національної гвардії, у розпорядженні яких – 2,4 тис. одиниць плавзасобів і 12 літаків для рятувальних і відновлювальних робіт. Міжнародний аеропорт Тампа і Міжнародний аеропорт Сент-Піт-Кліруотер у вівторок призупинили роботу.

Згідно з прогнозами, після того, як ураган пройде через Флориду, він попрямує до штатів Джорджія, Південна і Північна Кароліна.

У понеділок “Ідалія” минув Кубу: там пройшли сильні дощі. Влада західної провінції Пінар-дель-Ріо оголосила надзвичайний стан, жителі виїжджали до друзів і родичів.