October 17, 2024
Економіка

Уряд Китаю заборонив держслужбовцям користуватися iPhone на роботі

Вер 6, 2023

Пекін. 6 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Китайська влада заборонила співробітникам центральних держустанов використовувати iPhone та інші пристрої іноземних брендів на роботі, а також проносити їх до офісу, повідомляє The Wall Street Journal.

Ця заборона може негативно вплинути на продаж Apple в країні, на частку якої припадає близько 19% сукупного виторгу техногіганта.

Нові заходи стали черговим кроком Китаю зі скорочення залежності від іноземних технологій і підвищення рівня національної кібербезпеки.

Раніше влада зажадала від низки зарубіжних компаній зберігати зібрані дані виключно на території країни, що змусило таких виробників, як Apple Inc. і Tesla, побудувати дата-центри в Китаї.

Крім того, 2021 року уряд КНР заборонив військовим та іншим працівникам ключових держвідомств користуватися автомобілями Tesla на тлі побоювань через потенційні витоки чутливої інформації.

Китай докладає активних зусиль щодо заміни іноземних пристроїв і програмного забезпечення вітчизняними аналогами, починаючи з 2013 року, коли ексспівробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден заявив про те, що американські спецслужби мають доступ до баз даних різних державних і приватних структур КНР.

Зі свого боку США в січні перестали видавати місцевим компаніям ліцензії на експорт технологій на замовлення китайської Huawei, а наприкінці минулого року Сенат проголосував за введення заборони на використання чиновниками застосунку TikTok, який належить компанії з КНР ByteDance.