October 23, 2024
Економіка

Усі конфісковані активи акумулюватимуться у профільних холдингах – заступник глави ОП

Чер 30, 2023

Київ. 30 червня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Конфісковані активи підсанкційних осіб акумулюватимуться в профільних державних холдингах, окрім того, планують створення Фонду національного багатства для управління активами державної форми власності, повідомив заступник глави ОП Ростислав Шурма.

“Остаточного рішення, як функціонуватиме ця модель управління, ще немає, але точно можна сказати, що всі активи (конфісковані – ЕР) збиратимуть у профільні холдинги. Це якість управління, концентрація компетенції, синергії в закупівлях, продажу тощо”, – сказав Шурма на пресконференції в Києві в п’ятницю, відповідаючи на запитання про долю енергетичних та металургійних активів підсанкційних осіб.

За його словами, пакети акцій обленерго VS Energy після завершення процесу стягнення передадуть до вже створеного державного холдингу “Українські розподільчі мережі”, що, на його думку, є правильним “із погляду ефективності, якості управління, прозорості та логіки для держави”.

Щодо металургійних компаній він вбачає можливість створення такого холдингу, але все залежить від кількості вилучених активів.

“Буде вилучено декілька активів – буде сенс їх консолідувати, буде один актив – будемо шукати йому місце. Ще процес триває. І суди, і процес передання має завершитися, це займе ще декілька місяців”, – зазначив заступник глави ОП.

Водночас він зазначив, що разом із Фондом державного майна готується проєкт зі створення Фонду національного багатства на кшталт національної керуючої компанії.

“Власне кажучи, це буде як великий державний холдинг, який зможе консолідувати і справді якісно управляти активами, щодо яких буде ухвалено рішення залишити в державній власності, а не віддавати на подальшу приватизацію”, – пояснив суть проєкту Шурма.

Як повідомлялося, наприкінці листопада минулого року Кабінет Міністрів створив АТ “Українські розподільні мережі” (“УРС”), 100% акцій якого належить державі, для управління корпоративними правами держави в обленерго.

Загальний статутний капітал “УРС” сформовано в розмірі 1,514 млрд грн шляхом внесення до нього акцій 70% акцій “Хмельницькобленерго” і “Миколаївобленерго”. Управляє “УРС” Міненерго.

Зі свого боку заступник глави ОП Ростислав Шурма в інтерв’ю РБК наприкінці грудня 2022 року зазначав, що до “УРС” також передадуть пакети шести державних обленерго і пакети акцій обленерго групи VS Energy, яка належить підсанкційним особам-росіянам.

Згідно з інформацією на сайті “УРС” станом на 30 червня, до складу компанії, як і раніше, входять “Хмельницькобленерго” і “Миколаївобленерго”.

28 червня Мін’юст подав позов до ВАКС про застосування санкції у вигляді стягнення активів так званої групи VSE до Олександра Бабакова, Михайла Воєводіна, Євгена Гінера та пов’язаних із ними осіб, які виконують роль номіналів. Мін’юст зазначив, що йдеться про конфіскацію восьми обленерго, шести готелів, двох метзаводів і ТЦ у Києві.

12 травня Україна запровадила санкції проти десятків пов’язаних із російськими фізособами іноземних компаній, які володіють великими активами в Україні. Наприклад до переліку юросіб увійшла компанія Starmill Limited, якій належить 99,89% “Криворізького залізорудного комбінату” (КЗРК) під оперативним контролем групи “Приват”.

16 травня Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на корпоративні права 72 компаній, пов’язаних з активами проросійського олігарха Вадима Новинського, контрольованого через “Смарт Холдинг” або через афілійовані офшорні фірми.

При цьому в постанові наведено перелік компаній, серед яких, зокрема, ПрАТ “Укргазвидобування”, ТОВ “Смарт-Холдинг”, ТОВ “Аркона Газ-Енергія”, ТОВ “Регал петролеум корпорейшн (Юкрейн) лімітед”, МК “Запоріжсталь”, МК “Камет-сталь”, Центральний, Північний та Інгулецький ГЗК, а також низка вуглевидобувних підприємств у “Покровській вугільній групі”. Крім того, заарештовано частку в ТОВ “Метінвест Холдинг” (23,76%) та її підприємствах.