October 19, 2024
Економіка

У вихідні через обстріли РФ без світла залишилася шахта з працівниками на Донеччині, поранено енергетиків на Сумщині

Вер 4, 2023

Київ. 4 вересня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – У суботу на Донеччині через обстріли росіян вимкнулася лінія електропередачі 110 кВ, що живила шахту поблизу Торецька, а на Сумщині під час оглядових робіт у Шосткинському районі під обстріл потрапила бригада енергетиків, повідомило Міністерство енергетики.

У його оновленні в телеграм-каналі в понеділок уточнюється, що на поверхню успішно вивели 27 шахтарів, які перебували на момент знеструмлення під землею, а пошкоджену лінію відремонтували.

Водночас у бригаді сумських енергетиків поранено 27-річного електромонтера Антона Кравцова та 31-річного водія Леоніда Дорошенка. Енергетиків доправили до місцевої лікарні, загрози життю немає.

Крім того, у Харківській області через обстріли пошкоджено лінію електропередачі 110 кВ, через що на кілька годин були знеструмлені понад 9 тис. споживачів, яких удалося заживити резервними лініями.

Залишається також знеструмленою частина споживачів у Запорізькій, Херсонській, Чернігівській та Дніпропетровській областях.

Водночас унаслідок грозового фронту в Чернівецькій області вимикалося 11 ліній електропередачі 10 кВ, що призвело до знеструмлення понад 13 тис. споживачів у 25 населених пунктах. Ремонтні роботи тривають.

У Херсоні енергетики повернули світло в кілька багатоповерхівок у мікрорайоні Острів, який найбільше постраждав через підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. Залишаються знеструмленими ще близько 9 тис. споживачів (одразу після підтоплення було орієнтовно 15 тис. споживачів).

Водночас після підриву ГЕС уже на 61 см знизився рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС, який нині становить 16,05 м.

Щодо імпортно-експортних операцій з постачання е/е, то, згідно з даними ENTSO-E, у понеділок триває експорт е/е до Словаччину з 10:00 до 12:00 – загалом 400 МВт-год. Уперше у вересні він відбувся в неділю, тоді в ранкові години до Молдови надійшло 350 МВт-год, до Словаччини – 122 МВт-год. Водночас на понеділок порівняно з неділею на 20% зріс імпорт е/е до Молдови та Словаччини – до 2950 МВт-год.

Як повідомлялося, останнього дня серпня НАЕК “Енергоатом” під’єднав до енергосистеми шостий із дев’яти доступних Україні атомних енергоблоків потужністю 1 ГВт, а ДТЕК за останні дні під’єднав два енергоблоки ТЕС потужністю 400 МВт.