October 19, 2024
Економіка

У ГУР Міноборони розкрили подробиці спецоперації з передачі вертольота Мі-8 російським пілотом в Україну

Вер 4, 2023

Київ. 4 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українська розвідка в документальному фільмі “Збиті льотчики Росії” розповіла подробиці спецоперації “Синиця”, під час якої російський пілот перегнав вертоліт Мі-8АМТШ Повітряно-космічних сил РФ на територію України, повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) у фейсбуці.

“Я зв’язався з представниками розвідки України, пояснив свою ситуацію. Мені запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили деталі і почали планувати мій переліт”, – розповів 28-річний капітан, командир вертольота Мі-8 Максим Кузьмінов.

За словами льотчика, ризиковану операцію вдалося зберегти в таємниці й успішно завершити, оскільки розвідка України змогла організувати безпечний коридор.

“Я зрозумів, що перебуваю поруч із кордоном, тобто я передав своє місцезнаходження. (…) Перелетів на гранично малій висоті в режимі радіомовчання. Ніхто не знав, що зі мною. Напевно, днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося. Перелетів успішно, приземлився”, – сказав російський пілот.

Зазначається, що 28-річний Кузьмінов служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації держави-агресора у військовій частині №13984 із пунктом постійної дислокації в приморському краї РФ.

Як повідомляє ГУР, головним мотивом свого вчинку Кузьмінов називає категоричне несприйняття агресивної війни, яку розв’язала Росія проти України, а також небажання бути причетним до воєнних злочинів:

“Те, що зараз відбувається – це просто геноцид українського народу: як українського, так і російського. Основа мого вчинку полягає в тому, щоб не сприяти цим злочинам. Я прекрасно знаю, чим це закінчиться: Україна однозначно переможе в цій війні просто тому, що народ дуже згуртувався. Увесь світ допомагає, бо розуміє, що насамперед треба цінувати людське життя (…) Ніхто не хоче цієї війни”, – пояснив він свою позицію.

Кузьмінов закликає й інших російських пілотів наслідувати його приклад.

Тим часом у ГУР нагадали, що наша держава надає всі передбачені міжнародним правом, українським законодавством і відповідними державними програмами гарантії безпеки та винагороди льотчикам із РФ, які переправлять сюди справну авіатехніку.

Як повідомлялося раніше, гелікоптер Мі-8 Збройних сил РФ був захоплений українськими спецслужбами внаслідок спецоперації ГУР, яка тривала понад шість місяців. Вертоліт приземлився в Харківській області, разом із пілотом на борту перебували два члени екіпажу, які не знали, куди він насправді летить, і згодом були ліквідовані. Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ.

Джерело: https://www.facebook.com/DefenceIntelligenceofUkraine/posts/pfbid02EK7Ks6deSJpk8mbYKm6Uuv7TdNvfj61chXXVezutw72ZHDm59NH8p3Rj3sjFnPzdl