October 18, 2024
Політика

У ДБР не виключають додаткових підозр правоохоронцям у справі про вибухи в Шевченківському райсуді

Лип 31, 2023

Київ. 31 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Колишній боєць батальйону “Січ” Ігор Гуменюк, який у Шевченківському райсуді Києва кинув вибуховий пристрій у правоохоронців, а потім підірвав себе, тривалий час готувався до втечі, у СІЗО йому передавали речовини, з яких він виготовив вибуховий пристрій, інформують у Державному бюро розслідувань (ДБР).

“Підозрюваному, коли він перебував у Київському СІЗО, впродовж двох років невеликими порціями передавали у вигляді ліків речовини, з яких він виготовив вибухівку, з якою, власне, і потрапив до Шевченківського суду. Тобто з’ясувалося, що він готувався до втечі тривалий час”, – розповіла радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап’ян в ефірі Національного телемарафону в понеділок.

За версією слідства, він планував підірвати вибухівку в суді і, користуючись панікою, втекти.

Сап’ян додала, що ДБР не виключає додаткової кваліфікації дій підозрюваних окрім службової недбалості.

Раніше ДБР повідомило про підозру п’ятьом правоохоронцям через вибухи в Шевченківському райсуді Києва.

“Проведено судову військову експертизу, експертизи речовин, які встановили залишки в камері фігуранта речовин, ідентичних тим, які спричинили вибух. У результаті співробітники ДБР повідомили про підозру п’ятьом правоохоронцям. Унаслідок їхньої службової недбалості загинув підозрюваний, який встиг поранити вибуховими пристроями кількох поліцейських”, – повідомляли в бюро.

Трьох співробітників СІЗО підозрюють у службовій недбалості за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України, а двох військовослужбовців Національної гвардії України – у порушенні статутних правил вартової служби за ч. 3 ст. 418 КК. Встановлюються інші особи, які сприяли у вчиненні злочину.

Як повідомлялося, одна людина загинула і двоє дістали поранень унаслідок інциденту в Шевченківському районному суді Києва, де підозрюваний у справі про вибух гранати в будівлі Верховної Ради 2015 року Ігор Гуменюк кинув вибуховий пристрій у правоохоронців, а потім підірвав себе. Поранено двох бійців КОРДу.

Шевченківський суд того дня мав продовжити термін тримання Гуменюка під вартою. Унаслідок теракту під ВР у серпні 2015-го загинули четверо нацгвардійців, а ще 65 військовослужбовців дістали вогнепальних поранень і тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості. Гуменюка тримали в СІЗО майже 8 років, від початку вторгнення він просив звільнити його з-під варти, щоб мобілізуватися, але йому відмовляли.