October 27, 2024
Політика

У Нацкомісії зі стандартів державної мови мають намір переглянути рекомендації щодо перейменування населених пунктів

Чер 29, 2023

Київ. 29 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Національній комісії зі стандартів державної мови заявляють, що мають намір переглянути рекомендації щодо перейменування населених пунктів.

“Члени Комісії сьогодні зібралися на нараду. Наразі опрацьовуємо документи. Ми як центральний орган виконавчої влади маємо реагувати документами”, – сказав голова Нацкомісії зі стандартів державної мови Володимир Мозгунов в ефірі національного телемарафону в четвер, відповідаючи на запитання, чи буде рішення скасовано.

Він зазначив, що Нацкомісія не може проігнорувати офіційні звернення від органів влади щодо цих рекомендацій, у зв’язку з чим проводить додаткові консультації та готує документи.

Як повідомлялося, 27 червня Національна комісія зі стандартів державної мови оприлюднила рекомендації щодо зміни понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст України. Зокрема, до переліку потрапило й місто Запоріжжя.

28 червня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав скасувати рішення Нацкомісії зі стандартів державної мови щодо перейменування назв населених пунктів.

Пізніше в Нацкомісії зі стандартів державної мови заявили про рекомендаційний характер пропозиції щодо перейменування Запоріжжя, а також про те, що спочатку не хотіли розглядати питання про перейменування міста, але отримали звернення від жителів.

У свою чергу Міносвіти просить Нацкомісію скасувати рішення про рекомендації щодо перейменування населених пунктів, а в Мінкультури заявили, що рекомендації Нацкомісії складено некоректно, що не відповідає вимогам закону.