October 18, 2024
Політика

У Харкові заарештовано коригувальницю, яка знімала для російської спецслужби стратегічні об'єкти під виглядом селфі – СБУ

Вер 5, 2023

Харків. 5 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Працівники Служби безпеки України затримали жінку, яка коригувала російські удари по стратегічних об’єктах Харкова.

“Саме за її координатами влітку 2022 року загарбники здійснили ракетний удар по виробничих цехах місцевого заводу енергетичної галузі України. Щоб скоригувати ворожу атаку, фігурантка сфотографувала себе на тлі промислового об’єкта з прив’язкою до місцевості та відправила фото агресору”, – написав на своїй сторінці у фейсбуці прессекретар Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його словами, затримана – працівниця постраждалого підприємства, яку ФСБ залучила до співпраці під час її поїздки до Москви ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Після 24 лютого минулого року на жінку вийшов представник російської спецслужби і поставив завдання передавати йому геолокації українських захисників і критичної інфраструктури в місті. Для комунікації вони використовували соціальну мережі “Телеграм”, а для конспірації жінка постійно змінювала мобільні телефони.

Для передавання координат фігурантка робила селфі на тлі стратегічних об’єктів, потім відправляла фото російському куратору, після чого одразу видаляла знімки з телефона.

“Щоб замаскувати підривну діяльність на користь ФСБ, їхня поплічниця активно публікувала в соцмережах власні коментарі, у яких демонстративно критикувала військово-політичне керівництво РФ”, – зазначив Абдула.

Співробітники СБУ затримали жінку під час виконання нею нового ворожого розвідзавдання. Їй оголошено про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух та розташування підрозділів ЗСУ) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Максимальна санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Джерело: https://www.facebook.com/VladislavAbdula/posts/pfbid02bxbBTSLxeuRGZYAvwvN8M3BZJbXuCuYUUskJgAQvHvec4GcQEuynZQJztZuURhqRl