October 25, 2024
Політика

У Харкові припинено діяльність групи, яка допомагала ухилятися від призову: серед підозрюваних голова ВЛК – прокуратура

Сер 26, 2023

Харків. 26 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Слідчі поліції за оперативного супроводу УСБУ в Харківській області під процесуальним керівництвом Новобаварської окружної прокуратури повідомили про підозру у складанні завідомо підроблених офіційних документів (ч. 2 ст. 358 КК України) голові військово-лікарської комісії за фактом службової фальсифікації (ч. 1 ст. 366 КК України), а також двом членам ВЛК та співробітнику лікарні.

“Голова військово-лікарської комісії однієї з лікарень Харківської області, діючи спільно з іншими членами ВЛК і співробітником медичного закладу, допомагав військовозобов’язаним ухилятися від призову”, – повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

За даними слідства, медпрацівники за грошову винагороду видавали громадянам призовного віку висновки лікарів, акти дослідження здоров’я та довідки ВЛК про визнання непридатними до військової служби за станом здоров’я. На підставі цих документів військовозобов’язані отримували право на звільнення від призову.

Встановлено, що частина військовозобов’язаних навіть не з’являлася для проходження ВЛК.

Комунікація між медиками і “клієнтами”-ухилянтами велася через третіх осіб. Посередники, чоловік і жінка, домовлялися з військовозобов’язаними щодо деталей “угоди” і називали ціну. Вона коливалася від $3 до $5 тисяч. Посередників було затримано у квітні цього року. Їм повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди для себе і третьої особи за вплив на ухвалення рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, поєднаному з вимаганням (ч. 3 ст. 369-2 КК України).

У прокуратурі зазначають, що учасники оборудки пропонували свої “послуги” навіть тим, хто за станом здоров’я не мав би справді проходити військову службу.

Під час обшуків за місцями роботи та проживання підозрюваних виявлено та вилучено понад $30 тис., чорнові записи, медичні документи та інші докази протиправної діяльності.