October 17, 2024
Економіка

У ЄС не підтримують заклик 5 країн продовжити ембарго на імпорт українського зерна – ЗМІ

Вер 7, 2023

Київ. 7 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – 22 країни ЄС із 27 не підтримують закликів Польщі, Угорщини, Румунії, Болгарії та Словаччини про продовження заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня, повідомляє Politico.

“Більшість країн ЄС виступають проти продовження заборони на імпорт українського зерна після середини вересня, повідомили чотири дипломати ЄС, виступаючи проти закликів п’яти східних країн-членів зберегти обмеження чинними”, – пише Politico з посиланням на дипломатів ЄС.

Як зазначається, українська зернова продукція – пшениця, кукурудза, ріпак і насіння соняшнику – заборонена на ринках Польщі, Угорщини, Румунії, Болгарії та Словаччини згідно з угодою, укладеною з Європейською комісією раніше цього року, щоб захистити своїх фермерів від припливу дешевшої продукції з України. Термін дії обмежень спливає 15 вересня, але Польща, Угорщина, Румунія, Болгарія і Словаччина виступають за їх продовження щонайменше до кінця року.

Високопоставлений дипломат ЄС розповів, що на зустрічі з Єврокомісією посли ЄС із 22 держав або відкрито виступили проти ідеї продовження обмежень, або залишилися глибоко скептичними. За його словами, Франція та Німеччина були одними з країн, які найбільше критикували продовження.

Двоє дипломатів сказали, що, хоча багато країн визнають труднощі, з якими стикаються п’ять східних країн, вони попросили Єврокомісію запропонувати альтернативні заходи. Зокрема, один із дипломатів вважає, що рішення продовжити імпортні обмеження було б “суто політичним”, оскільки в Польщі будуть вибори в середині жовтня. У відповідь на це високопоставлений польський чиновник визнав, що майбутні “вибори відіграли свою роль”.

Аналіз Єврокомісії свідчить про те, що незважаючи на збільшення імпорту пшениці та кукурудзи з України після вторгнення Росії в лютому минулого року, “ситуація на ринку ЄС досить стабільна”.

Джерело: https://www.politico.eu/article/eu-countries-oppose-poland-call-ukraine-grain-curb-elections/?fbclid=IwAR0BbKyNwAgVombT6GKPHcAiXE8AZhts3sJoSUCTrVsis3gsX4gR1SHXJHc#:~:text=Most%20EU%20countries%20are%20against,keep%20the%20restrictions%20in%20place