October 21, 2024
Економіка

У ЄС обговорять довгострокові зобов'язання у сфері безпеки України – ЗМІ

Чер 29, 2023

Брюссель. 29 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Лідери ЄС, як очікується, обговорять у четвер зобов’язання у сфері безпеки, які можуть бути надані Україні, повідомила EURACTIV – європейська медіаплатформа, що спеціалізується на новинах із Європейського Союзу.

“Європейський Союз і його держави-члени разом із партнерами готові зробити свій внесок у виконання майбутніх зобов’язань перед Україною у сфері безпеки, які допоможуть їй захищати себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти зусиллям із дестабілізації”, – йдеться в проєкті документа до саміту ЄС, з яким ознайомилося видання.

Водночас у ньому наголошується, що “умови такого внеску розглянуть швидко”, однак подробиць не наводять.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон закликав партнерів України працювати у двосторонньому та багатосторонньому форматах над виробленням “гарантій безпеки” для Києва.

Як пише EURACTIV, “протягом останніх тижнів Франція зі своїми партнерами з “четвірки” (Велика Британія, США, Німеччина) працювала над виробленням таких гарантій або зобов’язань безпеки”.

На думку видання, ці гарантії “могли б набути форми довгострокової обіцянки підтримки, включно з військовою допомогою”.

У повідомленні йдеться, що, як очікується, лідери ЄС роз’яснять, якими можуть бути ці “зобов’язання у сфері безпеки”, оскільки цього вимагали деякі держави-члени союзу.

“Ніхто достеменно не знає, які зобов’язання в галузі безпеки, як їх забезпечити, як вони мають фінансуватися”, – поскаржився один дипломат ЄС.

Він зазначив, що “це все одно, що відкрити скриньку Пандори”, маючи на увазі той факт, що у блоку немає ні чітких меж оборонної політики, ні послідовного підходу до оборонної політики.

EURACTIV повідомляє, що наразі ЄС працює над прискоренням постачань зброї в Україну, підштовхуючи свої держави-члени до спільних закупівель устаткування, особливо боєприпасів і ракет, а промисловість – до нарощування виробництва боєприпасів.

Саміт ЄС відбудеться 29-30 червня.