October 26, 2024
Економіка

Федрезерв готовий підвищити ставку в разі потреби – Павелл

Сер 25, 2023

Київ. 25 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Федеральна резервна система (ФРС) не закінчила боротьбу з високою інфляцією і може знову підвищити відсоткові ставки в разі потреби, заявив глава ФРС Джером Павелл.

“Незважаючи на те, що інфляція знизилася з пікових значень, і ми це вітаємо, вона залишається надто високою”, – сказав Павелл, виступаючи на економічному симпозіумі в Джексон-Хоулі.

“Ми готові підняти ставку ще вище, якщо знадобиться, і маємо намір зберігати обмежувальну грошово-кредитну політику доти, доки не з’явиться впевненість у тому, що інфляція стабільно рухається вниз до нашої мети”, – додав він.

Федрезерв таргетує інфляцію на рівні 2% і не має наміру змінювати цю мету, сказав Павелл.

Інфляція в Сполучених Штатах (індекс CPI) у липні становила 3,2%, трохи підвищившись із мінімальних за два роки 3% у червні. При цьому ще рік тому темпи зростання споживчих цін у країні сягали 9,1%.

“Два місяці хороших даних є тільки початком, – зазначив глава Федрезерву. – Ми маємо пройти ще чималий шлях”.

При цьому регулятор буде з “обережністю підходити до рішення про те, чи посилювати грошово-кредитну політику ще сильніше, чи зберегти ставки незмінними й дочекатися нових даних”, пообіцяв голова.

З березня 2022 року ФРС підвищила ставку з нульового рівня до 5,25-5,5%. Наступне засідання відбудеться 19-20 вересня, і ринок бачить приблизно 20-відсоткову ймовірність підвищення ставки на ньому на 25 базисних пунктів.

Павелл визнав, що ефект від зростання ставок повною мірою ще не проявився і може призвести до сповільнення зростання американської економіки, проте наголосив, що Федрезерв більше занепокоєний підвищувальними ризиками для інфляції, пише Financial Times.

“Нові свідчення стійкого зростання вище довгострокового тренда можуть створити ризики для прогресу в плані (приборкання – ІФ-У) інфляції та стати аргументами на користь посилення ГКП”, – сказав він.