October 28, 2024
Політика

Фермери скаржаться на неповернення терміналом "ТІС" зерна, яке не було експортовано через блокаду порту "Південний" – ВАР

Сер 24, 2023

Київ. 24 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Агропідприємства повідомляють про неможливість протягом декількох місяців повернути зерно, яке не було експортоване через блокаду портів, з терміналів компанії “ТІС”, повідомила пресслужба об’єднання Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Згідно з повідомленням, ТОВ "Віскар Агро" в березні 2023 року підписало з Agroprosperis Traiding 2 Limited контракт на постачання 2000 тонн зерна кукурудзи, яке було відвантажено на термінал порту "Південний" ТОВ "ТІС". Частину зерна – 562 тонни – було експортовано й оплачено. На терміналі залишилося 1480,75 тонни.

За інформацією юриста ТОВ "Віскар Агро" Олександра Вашека, агропідприємство отримало 4 липня повідомлення від "Агропросперіс" про неможливість виконання договору та його припинення через блокаду порту "Південний". Згодом "Агропросперіс" запропонував агропідприємству купити зерно в Україні за ціною в 7,2 тис. грн/тонна, що було нижчим за ціну попереднього невиконаного контракту, яка становила 7,4 тис. грн/тонна.

“Ми погодилися на нижчу ціну і на витрати по перевалці і транспортуванню. Відправили автомобілі на термінал, щоб забрати зерно. Але машини на територію не пустили. Вантажівки простояли близько тижня. Транспорт інших компаній теж стоїть у черзі, зерно нікому не віддають”, – повідомив юрист.

Він зазначив, що минулого тижня господарству вдалося повернути близько 800 тонн зерна, але воно було неналежної якості і містило домішки зерен інших культур. Крім того, “Агропросперіс” виставило товариству рахунок за зберігання зерна на терміналі за липень – $18 тис.

ПСП “Укр Агро Клас” підписало в лютому 2023 року договір зі швейцарською компанією Sierentz&Ciesarl на постачання кукурудзи. Підприємство поставило 3523,3 тонни на зерновий термінал “ТІС” на загальну суму $735 тис. У травні та липні ПСП “Укр Агро Клас” отримало від Sierentz & Ciesarl повідомлення про “форс-мажор і неможливість виконання умов договору у зв’язку з блокадою”.

Підприємство не погодилося з тим, що ці обставини є форс-мажором, оскільки з лютого до травня включно "зерновий коридор" працював і зерно експортувалося. ПСП "Укр Агро Клас" звернулося до Sierentz&Ciesarl і терміналу "ТІС" з проханням повернути зерно через неможливість виконання договору постачання. Майже через три тижні Sierentz&Ciesarl відповів, що не заперечує, щоб підприємство забрало зерно, але "ТІС" не підтвердила дозвіл на таку операцію.

“Sierentz&Ciesarl з 16 серпня припинила всі відносини з “ТІС”, окремо наголосивши, що всі послуги зі зберігання нашого зерна вони оплатили. Відповіді від терміналу “ТІС” так і не отримано. Зерно не повернуто”, – розповіли в “Укр Агро Клас”.

ФГ “Періжка” (Кіровоградська обл.) уклало угоду з трейдером “Зелена Долина Полісся” у квітні 2023 року на 4,5 млн грн. Як і в попередніх випадках, господарство транспортувало зерно на термінали “ТІС”.

“Згідно з договором, нам мали оплатити всю суму протягом п’яти робочих днів після відвантаження. В угоді прописано 0,5% пені від суми за кожен неоплачений день. За цей час ми отримали всього 50 тис. грн”, – зазначила бухгалтерка підприємства Катерина Періжок.

ВАР закликала усі сторони дотримуватися умов договору, нагадала, що фермерам потрібні обігові кошти для підготовки до осінньої посівної кампанії, і пообіцяла контролювати ситуацію з поверненням і оплатою поставленого зерна в порт Одеси.

Джерело: https://uacouncil.org/uk/post/v-ukraini-siratsa-vipadki-nepovernenna-zerna-z-portovih-terminaliv-odesini