October 28, 2024
Економіка

Франція в найближчі 7 років витратить на оборонні потреби рекордні 413,3 млрд євро

Лип 13, 2023

Париж. 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Сенат Франції слідом за Національними зборами затвердив у четвер законопроєкт про військове планування на 2024-2030 роки, передають французькі ЗМІ.

Передбачений на ці сім років загальний оборонний бюджет становитиме рекордні 413,3 млрд євро, зокрема на позабюджетні витрати припаде 13,3 млрд. Це більше на 40% порівняно з попереднім довгостроковим планом.

Таке збільшення мотивоване, з одного боку, постачанням озброєнь і боєприпасів Україні та відповідним поповненням власних резервів, з іншого – погодженою на саміті НАТО у Вільнюсі вимогою до країн-союзниць витрачати на оборону щонайменше 2% ВВП.

З огляду на дефіцит боєприпасів, що виник на тлі військової допомоги Україні, план передбачає 16 млрд євро на боєприпаси і 5 млрд – на ракетні системи “земля-повітря”. Водночас повідомляється, що, незважаючи на суттєве фінансування розміром 268 млрд євро, збройні сили отримають менше бронетехніки, винищувачів і військових кораблів, ніж це було заплановано в попередній військовій програмі.

Бюджет розрахований на особовий склад у 275 тис. штатних військовослужбовців і цивільний персонал до 2030 року (без урахування резервістів).

Крім того, закон передбачає інвестиції на модернізацію армії: 10 млрд на інновації, 6 млрд на космос, 5 млрд на безпілотники, 4 млрд на кібертехнології та цифровізацію.