October 17, 2024
Економіка

Франція готує операцію з евакуації своїх громадян із Нігеру

Сер 1, 2023

Київ. 1 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство закордонних справ Франції підтвердило повідомлення свого посольства в столиці Нігеру Ніамеї про те, що готується операція з евакуації з країни французьких громадян, передає радіостанція RFI.

“Зважаючи на погіршення ситуації з безпекою в Нігері та розраховуючи на відносний спокій у Ніамеї, операція з евакуації повітряним шляхом із Ніамея готується наразі”, – таке повідомлення посольство Франції поширило у вівторок серед своїх співвітчизників.

Операція проводитиметься за “координації з нігерійськими силами”, уточнило посольство.

МЗС Франції повідомляє, що евакуацію буде здійснено “найближчим часом”.

26 липня стало відомо, що частина службовців президентської гвардії Нігеру виступила проти президента Мохамеда Базума, якого захопили і відсторонили від влади. Генштаб ЗС Нігеру заявив, що військове командування підтримало бійців президентської гвардії, які виступили проти Базума.

Новим лідером країни було оголошено армійського генерала Абдурахмана Тчіані. Франція засудила військовий переворот. Єлисейський палац заявив 30 липня, що президент Еммануель Макрон “не потерпить жодної атаки проти Франції та її інтересів” і що Франція відреагує “негайно і неухильно” в разі нападу на її громадян.

Бунтівна Національна рада захисту батьківщини 31 липня звинуватила Францію в тому, що вона замишляє військове втручання в Нігері. Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна спростувала цю заяву.