October 23, 2024
Економіка

Ціни на нафту зростають і завершують червень у плюсі, Brent – $74,88 за барель

Чер 30, 2023

Нью-Йорк. 30 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ціни на нафту зростають у п’ятницю і завершують червень у плюсі.

Вартість серпневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures за даними на 17:45 кч становила $74,88 за барель, що на $0,54 (0,73%) вище за ціну на закриття ринку в п’ятницю. Термін біржового обігу цих контрактів спливає в п’ятницю. Вересневі ф’ючерси на Brent, які активніше торгуються, подорожчали до цього часу на $0,9 (1,21%), до $75,41 за барель.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на серпень під час торгів на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) піднялася до цього часу на $0,81 (1,16%), до $70,67 за барель.

Попри червневе зростання, і Brent, і WTI, знизилися в другому кварталі 2023 року у зв’язку з повільнішим, ніж очікувалося, відновленням китайської економіки, а також побоюваннями рецесії в США на тлі жорсткості грошово-кредитної політики Федеральної резервної системи (ФРС).

Сорт Brent завершує в мінусі четвертий квартал поспіль, чого не було за більше ніж 30 років відстеження ринкових даних, тоді як WTI може опуститися за підсумками другого кварталу поспіль вперше з 2019 року.

Побоювання спаду в економіці США дещо ослабли на тлі позитивних статданих, оприлюднених останнім часом, проте експерти залишаються песимістичними, зазначає Market Watch.

“Навіть якщо ми побачимо поліпшення ситуації в промисловому секторі та сфері послуг США наступного тижня, для учасників ринку це буде лише сигналом того, що у Федрезерву ще достатньо простору для маневру в плані жорсткості грошово-кредитної політики”, – говорить аналітик із сировинних ринків Commerzbank Барбара Ламбрегт.

“Результатом подальшого підйому ставки ФРС буде ослаблення попиту на нафту, причому вже не на короткий час, а, ймовірно, на середньострокову перспективу”, – наводить слова експерта Market Watch.