October 20, 2024
Політика

Шторм "Ідалія", що насувається на штат Флориду, переростає в сильний ураган

Сер 30, 2023

Вашингтон. 30 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Тропічному шторму “Ідалія”, що насувається на американський штат Флориду, у середу присвоєно третю категорію за шкалою Саффіра-Сімпсона, передає агентство Associated Press (AP).

“Шторм “Ідалія” швидко переростає в сильний ураган. Катастрофічний штормовий нагін і руйнівні вітри очікуються сьогодні в районі Біг-Бенд у Флориді”, – йдеться в пості Національного ураганного центру США в соцмережі X (раніше “Твіттер”).

Метеорологи очікують подальшого посилення “Ідалії” до “надзвичайно небезпечного” шторму четвертої категорії. Прогнозується, що “Ідалія” може спричинити небезпечний підйом рівня води в океані та сильні зливи.

Швидкість вітру в епіцентрі шторму в середу вранці сягала 190 км/год. Якщо шторм посилиться, пориви вітру в ньому можуть збільшитися до 209 км/год.

У метеорологічній службі міста Таллагассі у Флориді наближення “Ідалії” назвали “безпрецедентною подією”, оскільки жоден великий ураган в історії спостережень не проходив через затоку Аппалачі поблизу Біг-Бенда.

Напередодні в Національній метеорологічній службі агломерації Тампа-Бей закликали жителів якомога швидше завершити підготовчі заходи перед приходом шторму.

Губернатор Флориди Рон Десантіс у понеділок оголосив надзвичайний стан у 46 округах штату.

Крім того, у Флориді мобілізували 1,1 тис. членів Національної гвардії, у розпорядженні яких 2,4 тис. од. плавзасобів і 12 літаків для рятувальних і відновлювальних робіт.

У понеділок шторм “Ідалія” обрушився на крайню західну частину Куби: там пройшли сильні дощі. Влада західної провінції Пінар-дель-Ріо оголосила надзвичайний стан, жителі виїхали до друзів і родичів. Влада зазначила, що є ймовірність повеней.

Згідно з прогнозами, після того як ураган пройде через Флориду, він попрямує в бік штатів Джорджія, Південна і Північна Кароліна.