October 17, 2024
ЮНЕСКО та Японія допоможуть відновити Церкву Всіх Святих
Будівництво

ЮНЕСКО та Японія допоможуть відновити Церкву Всіх Святих

Сер 22, 2024

Церква Всіх Святих у Києві отримає допомогу від ЮНЕСКО та Японського цільового фонду на реставрацію, підготовчий етап зі збору та аналізу стану храму вже розпочався, повідомили в Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра».
«У рамках проєкту ЮНЕСКО та Японського цільового фонду… Україна отримала грант для відновлення культурних пам’яток, які постраждали від війни. До списку потрапили не тільки об’єкти, зруйновані російськими обстрілами, а й будівлі, що можуть зазнати непоправної шкоди у воєнний час», – ідеться в повідомленні Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” у Facebook у четвер.
Так серед них опинився й один із храмів Києво-Печерської лаври: «Церква Всіх Святих Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, хоч, на щастя, і не постраждала від руйнівних бомбардувань, проте її стан і вік говорять про термінову реставрацію. Особливо це стосується живопису, який ми можемо втратити, якщо не вжити заходів. Ми робимо все можливе, щоб прискорити процес відновлення, зокрема служба головного архітектора надала пропозиції для формування техзавдання для проєктувальників, які переглядатимуть і оновлюватимуть документацію», – сказав заступник генерального директора заповідника Іван Яговенко.
Повідомляється, що ЮНЕСКО оголосить конкурс для коригування проєктної документації. Її розробляли 14 років тому – за цей час не тільки погіршився стан церкви, а й з’явилися нові методи дослідження стану пам’яток і реставрації. Проєкт відновлення церкви передбачає три етапи: актуалізація документації, першочергова консервація живопису та проведення реставраційних робіт. Наразі триває підготовчий етап, під час якого потрібно зібрати та проаналізувати нові дані.
«ЮНЕСКО взяла на себе зобов’язання підтримати проєкт розробки документації та першочергових протиаварійних робіт. Ми спільно з фахівцями заповідника розробили технічне завдання для проєктувальників, які переглядатимуть, оновлюватимуть документацію, доповнюючи її новими дослідженнями. Цей проєкт також включає дослідження та консервацію монументального живопису церкви», – повідомила проєктна менеджерка бюро UNESCO Ukraine Дарина Недзельська.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *