October 25, 2024
Економіка

Японія із серпня розширює заборону на експорт автомобільної техніки до Росії – ЗМІ

Лип 28, 2023

Гонконг. 28 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Японія в п’ятницю оголосила про рішення у зв’язку з ситуацією навколо України з 9 серпня запровадити заборону на експорт до Росії автомобілів із бензиновими і дизельними двигунами об’ємом понад 1900 куб. см, повідомляють японські ЗМІ.

“У співпраці з міжнародним співтовариством, включно з G7, а також відповідними міністерствами та відомствами, ми хотіли б твердо виконувати ухвалені рішення”, – заявив на пресконференції міністр економіки, торгівлі та промисловості Ясутосі Нісімура.

Заборона Японії відповідно до санкцій країн G7 проти Росії стосується і нових, і старих автомобілів, а також шин, призначених для електричних і гібридних машин.

Як наголошується в повідомленнях, починаючи з квітня минулого року Японія вже заборонила постачання до Росії нових автомобілів преміум-класу вартістю понад 6 млн єн ($43 тис.).

Агентство “Кіодо” пише, що обсяг японського експорту до Росії у 2022 році скоротився порівняно з попереднім роком на 30%. На частку легкових автомобілів, більшість з яких були уживаними, припадала понад половина цього показника.

Сполучені Штати та європейські країни у відповідь на продовження РФ повномасштабної війни проти України розширили заборону на експорт автомобілів до Росії після того, як лідери “Великої сімки” домовилися на своєму травневому саміті вжити заходів щодо обмеження експорту всіх товарів, які могли б бути використані у військовій сфері.

Зокрема, як повідомлялося, Євросоюз заборонив постачання до Росії електромобілів і гібридних автомобілів. Також ЄС поширять заборону на експорт автомобілів класу люкс на всі нові та вживані автомобілі з об’ємом двигуна понад 1900 куб. см.