October 19, 2024
Економіка

ЄБА вважає недостатнім підвищення прайс-кепів на ринку е/е на 37,54% і закликає енергорегулятора відмовитися від такої ініціативи

Чер 26, 2023

Київ. 26 червня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Запропонований Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), рівень граничних цін на ринку е/е (5 428 грн/МВт-год і 2 714 грн/МВт-год для годин максимального і мінімального навантаження – ЕР) не відповідає ринковим умовам, не є економічно обґрунтованим і може критично вплинути на формування вільної (ринкової) ціни і на ринок двосторонніх контрактів, вважає Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Як зазначається на сайті ЄБА в понеділок, такий рівень граничних цін не забезпечить надходжень, достатніх для фінансування інвестицій у нові генерувальні потужності, які вкрай необхідні українській енергетичній системі через нинішній мікс генерації та дефіцит балансувальної потужності.

Водночас асоціація посилається на думку бізнесу про те, що загалом продовження практики регулювання оптових цін на електроенергію, як це пропонує НКРЕКП, не сприяє дотриманню ключових принципів нової моделі ринку, а саме прозорості та конкурентоспроможності, а також обумовлює функціонування ринку в регульованому режимі.

Там нагадали, що цінові обмеження були запроваджені як тимчасовий захід на початку реформування ринку електроенергії.

В асоціації також звернули увагу, що, згідно з українським законодавством, такі обмеження встановлюють тільки у випадках значних коливань цін, рішення повинні мати відповідне обґрунтування і пройти обговорення з Антимонопольним комітетом України.

У ЄБА зазначили, що комітет з енергетики асоціації вже звернувся офіційним листом до Енергетичного Співтовариства з проханням проаналізувати зазначений проєкт постанови та ситуацію загалом щодо граничних цін на ринку е/е.

“Встановлення граничних цін проєктом постанови НКРЕКП не в повній мірі узгоджується як з європейським регулюванням, так і з положеннями національного законодавства. Відповідно, бізнес закликає переглянути положення постанови та не приймати запропоновані поточною редакцією рівні граничних цін на ринку електроенергії”, – резюмували в Асоціації.

Як повідомлялося, НКРЕКП перенесла на ранок вівторка анонсоване на понеділок засідання, на якому планувалося підвищити на 35,7% максимальні price caps на енергоринку з 30 червня.

Відповідне рішення ухвалили під час засідання за пропозицією ексголови НКРЕКП і члена регулятора Валерія Тарасюка, який виступив за підвищення граничних цін на ринку “на добу наперед” (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) у години пікових навантажень із 18:00 до 23:00 на 80% – до 7 200 грн/МВт-год, запропонував загалом збільшити прайс-кепи на 40%, а мінімальну ціну встановити на рівні 10 грн/МВт-год.

На засідання 26 червня виносили проєкт постанови НКРЕКП, згідно з якою з 30 червня 2023 року буде встановлено нові максимальні граничні ціни електроенергії на РДН і ВДР у розмірі 5 428 грн/МВт-год – для годин максимального навантаження в мережі (з 7:00 до 23:00) та 2 714 грн/МВт-год – мінімального (з 23:00 до 7:00). Нині відповідно 4 000 грн/МВт-год і 2 000 грн/МВт-год.

Водночас мінімальну граничну ціну е/е на РДН і ВДР пропонували на рівні 1152,08 грн/МВт-год (спочатку планувалося залишити 10 грн/МВт-год).