October 27, 2024
Економіка

ЄБРР надав "Агросем" EUR9,6 млн для будівництва елеватора та контейнерного комплексу на кордоні з Польщею

Лип 13, 2023

Київ. 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав кредит на EUR9,6 млн ТОВ “Агросем” (Київ) на розширення залізничного термінала на кордоні з Польщею та будівництво зерноперевалочного та контейнерного комплексу для збільшення експорту зернових із країни, повідомила пресслужба банку.

Згідно з релізом, кредит ЄБРР супроводжується інвестиційним грантом на EUR1,5 млн від США в рамках внеску цієї країни до Спеціального фонду ЄБРР для кризового реагування в Україні, а також власним фінансуванням компанії на суму EUR2,6 млн.

“Проєкт покращить транспортне сполучення заходу України з Європейським Союзом шляхом вирішення проблеми дефіциту сучасних перевалочних потужностей на українсько-польському кордоні, що є ключовим інфраструктурним “вузьким місцем”, яке обмежує експорт зернових. Оскільки Україна є одним із провідних виробників продовольства, перебої в постачанні негативно впливають не тільки на український агробізнес, а й на світову продовольчу безпеку”, – зазначив ЄБРР.

У банку нагадали, що через війну в Україні спостерігаються значні збої у функціонуванні економіки та ланцюгах постачань унаслідок обстрілів критичної інфраструктури, невизначеності з експортом продукції через морські порти, які традиційно забезпечували більше ніж 90% постачань зернових і олійних культур на зовнішні ринки.

“Нова інвестиція сприятиме розвитку альтернативних сухопутних маршрутів з експорту зерна”, – пояснив ЄБРР і наголосив, що одним зі стримувальних чинників експорту продукції з України до Європи залізницею є різниця в ширині колій.

Для розв’язання цієї проблеми на першому етапі проєкту, який завершився в листопаді 2022 року, було побудовано автоматизований комплекс прямого перевалювання зерна з вагонів, виготовлених під українську колію, у вагони стандарту євроколії.

Другий етап передбачає будівництво елеваторного комплексу потужністю 22 тис. тонн і розширення залізничної колійної інфраструктури. Зерновий комплекс матиме пропускну здатність понад 400 тис. тонн на рік і має бути завершений до кінця 2024 року. На наявному залізничному терміналі в ті самі терміни планується побудувати контейнерний комплекс.

ТОВ “Агросем” входить до першої п’ятірки дистриб’юторів мінеральних добрив, насіння, засобів захисту рослин, сільськогосподарської техніки. Логістичний термінал компанії MOST LT розташований біля станції Мостиська-II Львівської залізниці. Він приймає та перевантажує різні вантажі, зокрема мінеральні добрива. У 2020 році на базі MOST LT було перевантажено 12 тис. тонн добрив, за 10 місяців 2021 року – понад 70 тис. тонн, а на 2022 рік компанія планувала збільшити перевалювання до 120 тис. тонн.

Співвласник компанії Олександр Вайнер у листопаді 2022 року повідомив, що “Агросем” – насамперед дистрибуторська компанія, але з початком активної фази війни стала повноцінним зернотрейдером. У напрямку активного трейдингу сільгосппродукції компанія працює з 10 березня 2022 року. Зазначалося, що “Агросем” сама є агровиробником і обробляє 8 тис. га.

Компанія приймає зерно не лише з автомобілів, а і з вагонів і відвантажує в європейські вагони. Має проміжні потужності для його зберігання. Щомісячний обсяг перевалювання – 30 тис. тонн у кращі періоди й до 10 тис. тонн – у проблемні.