October 19, 2024
Економіка

ЄС створює європейське агентство із боротьби з наркотиками

Чер 27, 2023

Брюссель. 27 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рада ЄС оголосила у вівторок про затвердження законодавчого акта, що замінить Європейський центр моніторингу наркотиків і наркоманії (EMCDDA) агентством Європейського союзу із боротьби з наркотиками.

“Нелегальні наркотики та їх незаконний обіг завдають величезної шкоди нашому суспільству. Часто це одна з основних причин насильницької організованої злочинності та проблема як національної, так і глобальної безпеки. Завдяки агентству ЄС із боротьби з наркотиками Євросоюз буде краще підготовлений до вирішення цих проблем у майбутньому”, – заявив у зв’язку з ухваленим рішенням міністр юстиції Швеції, яка головує в Раді ЄС, Гуннар Стрьоммер.

Як випливає з комюніке ради, нове агентство покликане “відігравати ключову роль у реагуванні ЄС на нові проблеми у сфері охорони здоров’я та безпеки, пов’язані з незаконним обігом наркотиків”.

Повідомляють, що основними завданнями агентства будуть збір, моніторинг, аналіз і поширення даних, поліпшення готовності до раннього запобігання, оцінювання ризиків і рекомендації щодо дій, а також розвиток компетенції для прогнозування проблем, пов’язаних із наркотиками, і для протидії їм.

Передбачається, що ухвалений регламент посилить роль агентства у сфері міжнародного співробітництва.

Агентство зможе залучати до своєї роботи треті країни.

Місцезнаходження агентства Європейського союзу із боротьби з наркотиками залишиться в португальській столиці Лісабоні.