October 19, 2024
Економіка

ЄЦБ навряд чи зможе завершити цикл підйому ставок найближчим часом – Лагард

Чер 27, 2023

Сінтра. 27 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський центральний банк (ЄЦБ) навряд чи зможе завершити цикл посилення грошово-кредитної політики найближчим часом, заявила президент ЄЦБ Крістін Лагард.

“Малоймовірно, що в найближчому майбутньому ми зможемо констатувати з повною впевненістю, що ставки досягли свого піку”, – сказала Лагард під час форуму ЄЦБ у Сінтрі у вівторок.

За словами Лагард, наслідки підйому ставок, що склав з липня минулого року 400 базисних пунктів (б.п.), наразі не проявилися повною мірою.

“Однак нашу роботу ще не завершено. Якщо економічні прогнози суттєво не зміняться, ми продовжимо підвищувати ставки в липні”, – йдеться в заяві Лагард, опублікованій на сайті ЄЦБ.

Європейський регулятор підвищив усі три ключові процентні ставки на 25 б.п. за підсумками засідання 15 червня. Базова процентна ставка за кредитами тепер становить 4%, ставка за депозитами – 3,5%, ставка за маржинальними кредитами – 4,25%.

Лагард зазначила, що ЄЦБ має довести ставки до рівнів, які обмежать економічну активність достатньою мірою для стримування інфляції.

“Крім того, нам необхідно чітко донести до всіх, що ми маємо намір утримувати ставки на цих рівнях стільки, скільки буде необхідно”, – сказала вона.

“Водночас нам необхідно уважно оцінювати стійкість трансмісії грошово-кредитної політики, щоб уникнути помилок у калібруванні нашого підходу в тому чи іншому напрямі”, – додала президент ЄЦБ.