October 27, 2024

ЄЦБ підвищив усі три ключові процентні ставки на 25 базисних пунктів

Вер 14, 2023

Франкфурт. 14 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові відсоткові ставки на 25 базисних пунктів (б.п.) за підсумками засідання в четвер.

Як ідеться в повідомленні ЄЦБ, базову ставку за кредитами збільшено до 4,5%, ставку за депозитами – до 4%, ставку за маржинальними кредитами – до 4,75%.

“Відповідно до поточних оцінок, рада керівників ЄЦБ вважає, що відсоткові ставки досягли рівнів, утримання яких протягом досить тривалого часу зробить значний внесок у повернення інфляції до цільового показника”, – наголошується в повідомленні.

“Майбутні рішення ЄЦБ забезпечать збереження ключових ставок так довго, як це буде потрібно, на рівнях, що обмежують економічну активність”, – йдеться в заяві.

Рада керівників ЄЦБ продовжить дотримуватися підходу, за якого її рішення про рівень ставок і тривалість збереження обмежувальної політики визначаються статданими.

Зокрема, це стосується даних про динаміку інфляції та ступеня трансмісії грошово-кредитної політики.

Регулятор зазначає, що інфляція в єврозоні продовжує сповільнюватися, але він, як і раніше, очікує, що вона залишатиметься “занадто високою занадто довго”.

“Рада керівників націлена на повернення інфляції до середньострокового цільового показника у 2%”, – зазначають у ЄЦБ.

У повідомленні йдеться також, що портфель паперів, придбаних ним у рамках програми викупу активів (APP), скорочується помірними темпами, оскільки регулятор більше не реінвестує надходження від паперів, що погашаються.

Водночас кошти від погашення бондів у рамках іншої програми, PEPP, реінвестуватимуться щонайменше до кінця 2024 року.

Керівництво ЄЦБ готове скоригувати всі інструменти для повернення інфляції до цільових 2%, наголошується в пресрелізі.

Пресконференція голови ЄЦБ Крістін Лагард за підсумками засідання розпочнеться о 15:45 за київським часом.